Petak: sunčanije i toplije, ali ponegdje pljuskovi

I dok se na Jadranu prošlih dana, uz izmjenu sunčanih, oblačnih i kišovitih razdoblja te oko 20 °C, pa i malo više, još i mogao pjevati hit Luke Nižetića, u većini kopnene Hrvatske vrijeme je više bilo po još starijem hitu Parnog valjka. A i Mia Dimšić je bila u pravu - kiša je već tijekom četvrtka prestala u mnogim krajevima, a da ima svoje dobre strane potvrđuju i podaci smanjene koncentracije peluda. Na žalost, mnogi su doživjeli i njezine negativnosti, a posljedice u mnogim mjestima rekordne svibanjske količine kiše primjećivat će se još danima.

Srećom za mnoge, diljem Hrvatske slijede sunčaniji dani od prošlih. I topliji! Na kopnu i znatno, što i nije teško, budući da su mnogobrojni dosadašnji u ovome svibnju bili prevladavajuće oblačni i relativno hladni... No, željni stabilnog i suhog vremena morat će još pričekati.

A željni spoznaje razvoja meteorološke znanosti i istraživanja već sada mogu "šetati" virtualnim-živim-interaktivnim muzejom, zahvaljujući Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, osobito njezinom Istraživačkom programu.

A istražujući i analizirajući aktualne izračune nekoliko prognostičkih modela i podatke mjerenja i motrenja detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr sc. Petra Mikuš Jurković, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Petak - sunčanije i toplije, ali ponegdje pljuskovidr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U petak su pljuskovi najvjerojatniji na istoku zemlje. I dalje će biti promjenljive naoblake, ali ipak i više sunčanih razdoblja, osobito poslijepodne. Od jutarnjih 10 do 13 °C temperatura će porasti na vrijednosti između 19 i 22 °C. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar.

I u središnjoj Hrvatskoj ponegdje umjeren sjevernjak i sjeverozapadnjak, koji će na sjeveru imati i jake udare. Bit će sunčanije i toplije nego u četvrtak, uz najvišu dnevnu temperaturu oko 20 °C. Prema večeri samo rijetko u Banovini može pasti malo kiše.

Poneki pljusak moguć je popodne i u gorju, gdje će uz promjenljivu naoblaku biti i sunčanih razdoblja. Na sjevernom Jadranu uglavnom suho i još sunčanije, ali uz umjerenu do jaku buru, podno Velebita i s olujnim udarima.

Bura će u Dalmaciji biti slabija. More malo do umjereno valovito, prema otvorenome uz ponegdje jak sjeverozapadnjak - i valovito. Prevladavat će sunčano, uz dnevnu temperaturu između 19 i 24 °C. Ipak, u unutrašnjosti su popodne uz jači razvoj oblaka mogući i lokalni pljuskovi.

Još nestabilnije će biti na jugu Hrvatske, iako djelomice sunčano, uz većinom umjerenu buru i sjeverozapadnjak, na krajnjem jugu i zapadnjak. Najniža temperatura između 12 i 15 °C, a danju će porasti na vrijednosti od 22 do 24 °C."

Od subote još toplije i sunčanije, ali i nestabilnije

"Sljedećih dana
temperatura će na kopnu biti u porastu, a i sunčanih će razdoblja biti više. No i dalje nestabilno, pa su svakodnevno i posvuda mogući pljuskovi i grmljavina. Vjerojatno će ih najviše biti na istoku zemlje, gdje je posebice u subotu moguće i lokalno nevrijeme. Povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar slabjet će početkom novoga tjedna.

Na Jadranu će bura oslabjeti u subotu i okrenuti na sjeverozapadnjak. Za vikend će prevladavati sunčano, no i dalje nestabilno, pa su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina, koji će biti češći od ponedjeljka kada će ponovno zapuhati jugo. I jutarnja i dnevna temperatura bit će u blagom porastu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak u Hrvatskoj neće biti visoke koncentracije peluda, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija peluda drveća i trava, na Jadranu ponegdje i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u petak će u Hrvatskoj i okolici biti umjeren, u mnogim krajevima i visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                             prognoza od sljedećeg dana