Srijeda: oblačno, svježije, kiša, ponegdje i obilnija

U utorak ujutro Krapina i Poreč, a navečer još i Sisak i Daruvar - meteorološke su postaje DHMZ-a koje su nastavile niz novih rekordera u svibanjskoj količini oborine, u kojem su već danima Komiža, Pazin, pulska i zadarska zračna luka, vjerojatno i još poneka. A jamačno će ih biti još, mjestimice već tijekom srijede, te osobito do petka ujutro, kada će u većini Hrvatske završiti ova kišna epizoda. Pritom će ponegdje biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, uz i više od 50 litara kiše po četvornome metru, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, a ne treba se iznenaditi ni mjestimičnim olujnim nevremenima i tuči.

Osim mnogima već dosadne kiše, u srijedu i još više i češće četvrtak - mnogi bi mogli biti neugodno iznenađeni i s prohladnim vremenom, posebice u kopnenom području. Najviša temperatura zraka bit će kao rijetko kada na kraju svibnja. Srećom, apsolutni svibanjski rekordi neće pasti, ali bi u nekim mjestima mogli dnevni. Osjećaj hladnoće pojačavat će gdjekad umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana bura.

Od petka ponovno toplije i sunčanije, iako posvuda ne i suho.


Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Krunoslav Mikec,  dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Srijeda - većinom oblačno i svježije, ponegdje i obilnija kišaKrunoslav Mikec: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo, osobito u drugome dijelu dana i pretežno oblačna. Povremeno će padati kiša, mjestimice i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 13 do 15 °C, a najviša dnevna između 17 i 21 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj prevladavati oblačno, također uz povremenu kišu. Pritom ponegdje može pasti više od 30 litara kiše po četvornome metru. Puhat će slab i umjeren sjevernjak i sjeveroistočnjak, na udare mjestimice moguće i jak. A temperatura će zraka biti uglavnom između 13 i 17 °C.

Pretežno oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, bit će i na sjevernom Jadranu te u gorju, pri čemu treba računati na mjestimice obilniju kišu - moguće lokalno 50 i više litara kiše po četvornome metru. Uz sjeverni vjetar će u Lici i Gorskome kotaru osvježiti. Na moru će zapuhati bura. Najviša temperatura u gorju od 12 do 15 °C, a na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre između 18 i 20 °C.

Na srednjem Jadranu još će puhati jugo koje će u drugome dijelu dana ponegdje okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Bit će uz to promjenljivo s povremenom kišom, a lokalno i pljuskovima s grmljavinom, moguće i izraženijim. U unutrašnjosti Dalmacije pritom će ponegdje pasti veća količina kiše.

Na krajnjem jugu Hrvatske manje oblaka i kiše nego drugdje. Uz jugo, umjereno, većinom na otvorenome još moguće jako, more će biti malo i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 19 do 21 °C.

U četvrtak još svježije, većinom uz kišu, a od petka sunčanije i toplije iako...

"U četvrtak na kopnu još oblačno s kišom, ali zamjetno manje nego u srijedu. Uz to, bit će i još svježije nego u srijedu. Od petka više sunčanih razdoblja uz porast temperature, no još će ponegdje biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom, poglavito u istočnim krajevima.

Na moru već od četvrtka više sunca, uz slabu i umjerenu buru i sjeverozapadni, uz obalu i zapadni vjetar. Bit će toplije, posebno od petka. Na kišu treba računati mjestimice na jugu u četvrtak te potom u dijelu Dalmacije u subotu. A početkom tjedna, uz ponovno jugo moguće je novo naoblačenje s kišom.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" srijedu će visoka koncentracija peluda trava biti samo u istočnoj Hrvatskoj. No, nekima može smetati i umjerena koncentracija peluda, koje će biti u većini Hrvatske.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja srijedu će većinom biti nizak, a umjeren uglavnom ponegdje na istoku Hrvatske i još češće na Jadranu pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                               prognoza od sljedećeg dana