U dijaspori HDZ uvjerljivi pobjednik, SDP nije prešao izborni prag

Prema prvim privremenim rezultatima u dijaspori je uvjerljivu pobjedu odnio HDZ (52,05%), a slijede ga koalicija Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku, HKS, HSP dr. Ante Starčević i Ujedinjeni hrvatski domoljubi s 11,77%, SDSS s 9,50% te Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku i HSP 7,51%, dok SDP s 3,90% nije ni prešao izborni prag.

Najviše preferencijalnih glasova u HDZ-u je dobila Željana Zovko (73,47%), u Hrastu Ruža Tomašić (78,09%), SDSS-u Milorad Pupovac (52,71%), a Željko Glasnović u Neovisnima i HSP-u. Tonino Picula je dobio najviše glasova među SDP-om (29,1%).

HDZ je u BiH sa 75,35% odnio uvjerljivu pobjedu, a slijede ga Hrast (9,25%) i Neovisni za Hrvatsku i HSP (5,40%). Najviše su preferencijalnih glasova među njima osvojili Željana Zovko, Ruža Tomašić i Željko Glasnović.

HDZ je također odnio pobjedu i u Crnoj Gori (44,16%), a slijede ga SDP sa 17,50%, Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti te Hrast, svaki 6,66%, dok su Neovisni za Hrvatsku osvojili 5,83%.

Što se tiče preferencijalnih glasova, najviše su ih iz tih stranaka redom osvojili Dubravka Šuica, Tonino Picula, Martina Bienenfeld, Ruža Tomašić, dok su Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović s liste Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a podijelili prvo mjesto.

U Australiji je pobjedu odnio Hrast s 33,41% glasova, a slijede ga Neovisni s 29,59% i HDZ s 19,89%. Najviše preferencijalnih glasova među njima su osvojili Ruža Tomašić, Bruna Esih i Karlo Ressler.

U Irskoj je pobjedu odnio Živi zid (23,07%), a slijedi ga SDP (17,30%), Lista Mislava Kolakušića (13,46%), Možemo!-politička platforma, Nova ljevica, ORaH (11,53%), HSS, Glas, IDS, HSU, PGS, Demokrati, Laburisti (7,69%) i Most (5,76%).

Među njima su najviše preferencijalnih glasova osvojili Tihomir Lukanić, Biljana Borzan, Mislav Kolakušić, Tomislav Tomašević, dok su Valter Flego i Anka Mrak Taritaš osvojili jednak broj glasova kod HSS-a, Glas-a, IDS-a, HSU-a, PGS-a, Demokrata i Laburista, a Ivan Prskalo i Božo Petrov su osvojili jednak broj preferencijalnih glasova kod Mostovaca.

Start Dalije Orešković odnio je pobjedu u Indiji (40%), a slijede ga Bandić Milan 365, HDZ i Zelena lista, svaki s 20%.

Orešković i Bojan Glavašević osvojili su jednak broj preferencijalnih glasova u Startu, Martina Bienenfeld u Stranci rada, dok nitko od kandidata nije osvojio preferencijalne glasove u HDZ-u i Zelenoj listi.

U Japanu je pobjedu odnio SDP (35,29%), slijedi ga HDZ (23,52%), a 5,88%  dijele redom BM 365, Neovisni za Hrvatski i HSP, HNS, HSS, Glas, IDS, HSU, PGS, Demokrati, Laburisti, Most, Pametno, Unija Kvarnera i Živi zid. Najviše su preferencijalnih glasova kod SDP-a i HDZ-a dobili Tonino Picula i Karlo Ressler.

U Kini su HDZ i Start osvojili jednak broj glasova (28,57%), a slijede ih HSS, Neovisna lista Mislava Kolakušića i Pametno, Unija Kvarnera koji dijele postotak od 14,28%. Najviše preferencijalnih glasova kod HDZ-a i Starta osvojili su Tomislav Sokol i Dalija Orešković.

SDP je, osim u Japanu, pobjedu odnio u Belgiji, Indoneziji, Kataru, Nizozemskoj i Rusiji. U Češkoj je pobjedu odnijela koalicijska lista Možemo!, Nova ljevica, ORaH. Marijana Petir odnijela je pobjedu u Sjevernoj Makedoniji.