Neuspjeh Therese May

Theresa May ili kako je stranački kolege vole zvati "prokleto teška žena" nije uspjela u gotovo baš ničemu. Političko nasljedstvo koje joj je ostavio David Cameron, a riječ je o realizaciji Brexita dovela je na nivo apsurda, a stranka koja je još nedavno bila nedodirljiva postala je mjesto rovovskih bitaka u kojoj se međusobno bore konzervativci i oni još konzervativniji. Pa ne čudi što Theresa May postaje samo još jedna u nizu premijera koji odlaze zbog neuspjeha.

-
U najboljem je interesu cijele zemlje da sve probleme koji postoje rješava novi premijer. Pa stoga dajem ostavku na mjesto premijerke ali i čelnice stranke. Odluka stupa na snagu sedmoga lipnja - poručila je britanska premijerka u ostavci.

I naravno poručila je na kraju - očiju punih suza - kako je jedino što joj uvijek bilo na srcu - njezina domovina. U suparničkom političkom taboru nema veselja. Svjesni kako je Brexit pitanje opstojnosti a ne međusobnog političkog prepucavanja.

- Nama je jedino u cilju spriječiti Brexit bez dogovora s Unijom, i učinit ćemo sve da zastupnici tako što ne izglasuju. Ali sumnjam da će novi premijer iz vladajuće stranke moći riješiti taj problem - kaže Čelnik Laburista Jeremy Corbin.

No ako je oporba suzdržana analitičari realni i otvoreni. Mandat Therese May jedan od najgorih u britanskoj povijesti.

- Jednostavno rečeno - nije uspjela nikoga zadovoljiti. I one u svojoj stranci koji su željeli brzi Brexit i one u oporbi koji su htjeli dogovorni Brexit. I na kraju svi su je ostavili, nitko joj nije dao potporu - smatra Tony Travers, Londonska škola za politiku i gospodarstvo.

Dugogodišnji britanski saveznik - SAD odmah reagira - za njih je premijerka osoba od riječi i karaktera.

- Theresa je jaka žena koju volim i cijenim. Žena koja je puno radila i koja je odlučila učiniti ono što mnogi drugi ne bi imali hrabrosti za to - uvjerava američki predsjednik Donald Trump.

Njezin europski partner - glavni pregovarač Unije o Brexitu Michel Barnier, potresen nakon njezine objave. Smatra kako ostavka izaziva mnogo veće probleme za britansko razdruživanje.

Najjača političarka svijeta, koja je isto tako najavila svoje povlačenje s političke scene, puna žaljenja zbog ostavke. Ali dosljedna sebi i svojem načinu života-  realna - te upućuje jasnu poruku britanskim političarima.

A kad smo kod pitanja odlaska ili ostanka, gdje je idejni vođa Brexita, i što on radi danas. Živopisni političar Nigel Farage ima novu stranku, lijepoga i znakovitog imena "Brexit" i uoči izbora ankete su mu davale velike šanse - osvajanje mandata u Europarlamentu.

- Obećavam da ćemo kada uđemo u Europski parlament učiniti sve kako bi Britanija izašla iz Unije do 31. listopada. I naša stanka će sve učiniti da to ostvarimo - poručuje Farage.

Vrlo čudno od čovjeka, koji se bori za dobro plaćeno mjesto eurozastupnika, a koji se odrekao svoga državljanstva i preuzeo ženino - njemačko. Ono isto što mu omogućuje korištenje svih povlastica koje Unija omogućuje svojim građanima. A Farage se bori da Velika Britanija sve to napusti.