Ponedjeljak: manje toplo, jugo, kiša, gdjegod i obilna

I dok smo na rezultate nedjeljnih izbora još i mogli djelovati, posljedicama promjena atmosferskih stanja valja nam se samo prilagoditi. Nakon kraćeg razdoblja stabilnijeg, sunčanijeg i toplijeg vremena, iako diljem Hrvatske ne i sasvim stabilnog i suhog, u prvom dijelu novoga tjedna ovogodišnji svibanj nastavlja "po svom'" - pretežno oblačno i manje toplo, uz čestu kišu, koja ponegdje može biti i "prljava". No, većini je vjerojatno znatno važnija spoznaja da će ponovno u mnogim mjestima biti obilnije kiše, i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Lokalno će biti i olujnih nevremena i tuče. Mnogima na Jadranu smetat će i najprije većinom umjereno i jako jugo, zatim i bura. U drugom dijelu tjedna bit će sunčanije, od petka i ponovno toplije, ali i dalje ne sasvim stabilno...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Ponedjeljak - jugo, kiša, ponegdje i obilna, manje toplo...dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčanih razdoblja biti vrlo malo. Povremeno će padati kiša, a popodne su mjestimice mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Najniža temperatura zraka bit će od 14 do 17 °C, a najviša između 20 i 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj najveća je vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu na Banovini. Prevladavat će oblačno uz čestu kišu i uglavnom slab vjetar te dnevnu temperaturu od 18 do 21 °C.

Hladnije od prosjeka za doba godine bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu, uz pretežno oblačno i kišovito vrijeme. Duž obale će puhati umjereno jugo, pa će more biti umjereno valovito, prema otvorenome i valovito.

U Dalmaciji još valovitije i vjetrovitije. Prevladavat će oblačno, dok su kraća sunčana razdoblja vjerojatnija južnije od Splita u popodnevnim satima. Povremeno će padati kiša, lokalno moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti. Najviša dnevna temperatura od 18 do 20 °C.

I na jugu Hrvatske danju podjednaka temperatura. Bit će uglavnom oblačno, povremeno uz kišu, pa i takozvanu prljavu. Osobito poslijepodne mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, a kraćih sunčanih razdoblja bit će rijetko. Duž obale će puhati većinom umjereno, a na otocima i jako jugo."

Do sredine tjedna kišovitije, većinom i hladnije, pa stabilnije i toplije, ali...

"Prema sredini tjedna na kopnu još malo niža temperatura. Do srijede kiša će biti česta, mjestimice i obilnija te izraženija, a lokalno je moguće i nevrijeme praćeno tučom i prolazno jakim vjetrom. Od četvrtka više sunčanog vremena, no i dalje nestabilno, uz povremenu kišu uglavnom na istoku zemlje.

I na Jadranu do srijede vrlo nestabilno. Povremeno će biti kiše, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Obilnija kiša u utorak je vjerojatna u Dalmaciji, a u srijedu pak na sjevernom Jadranu. Umjereno i jako jugo na sjevernom će dijelu u srijedu zamijeniti bura, koja će se u četvrtak proširiti i duž cijele obale, te pojačati. Od četvrtka kiša će biti rjeđa pojava, no sasvim stabilnog vremena i dalje nema na vidiku.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" ponedjeljak će u unutrašnjosti biti visoka koncentracija peluda trava, na sjevernom Jadranu korova, a na južnom i korova i trava i drveća.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja ponedjeljak će uglavnom biti nizak, samo ponegdje umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                 prognoza od sljedećeg dana