Europa glasa

Nakon Nizozemaca i Britanaca - koji su jučer glasovali - na europske su izbore danas izašli Irci i Česi. Sutra će na birališta Maltežani, Slovaci i Latvijci, a u nedjelju stanovnici iz dvadeset i jedne zemlje Europske unije.

Službeni rezultati bit će objavljeni u nedjelju poslije 23 sata. Pravo glasa ima oko 400 milijuna birača koji će u Europski parlament izabrati 751-og zastupnika.

Frexit - Francuska napušta EU, Italexit - Italija izlazi kroz vrata, Nexit - Nizozemska nakon toga, i tako dalje?!

Činilo se tako prije tri godine i evo nas, vrijeme je za izbore u Europskom parlamentu. Očekuje se da će euroskeptične stranke pokazati izvrsne rezultate, krajnja će desnica povećati broj svojih zastupnika u parlamentu, no njihov udio, prema očekivanjima, ipak neće biti veći od 20 posto. Jedva da među njima, izuzmemo li, dakako, britanske stranke, ima onih koje spominju napuštanje Europske unije.

Rezultati europskih izbora u Nizozemskoj bili su prvi test njihove snage - a Laburistička stranka lijevog centra prvog potpredsjednika Europske komisije, Fransa Timmermansa, je iznenađujuće osvojila najviše glasova. Zabilježili su dvostruko bolje rezultate nego na prošlim europskim izborima, prema "izlaznim anketama" 18 posto glasova".

- U Europi i u mnogim zemljama postoji potreba za drugačijom EU. Europskom unijom koja se mnogo teže bori protiv klimatske krize. EU koja vidi da trebamo učiniti mnogo više na socijalnom području, govori Frans Timmermans, Laburistička stranka Nizozemske, vodeći kandidat Stranke europskih socijalista. 

Pučka stranka za slobodu i demokraciju premijera Marka Ruttea, na drugom je mjestu, s 14 posto glasova.

Forum za demokraciju, stranka tridesetšestogodišnjeg nacionalista Thierryja Baudeta, koja je prema predizbornim anketama bila na vrhu, treća je s 11 posto glasova.

U 7 ujutro otvorena su glasačka mjesta u Irskoj na izborima za Europski parlament i lokalne vlasti. Na euro-izborima bira se 13 kandidata, iako će zbog Brexita mjesto u parlamentu odmah zauzeti samo njih 11 . Svi izabrani kandidati izabrani u Irskoj - na jugu i u Dublinu, svoja će mjesta u Strasbougu zauzeti ako Ujedinjeno Kraljevstvo i kada ono napusti EU.

Dvodnevni izbori za Europski parlament, četvrti po redu, traju u Češkoj. Gotovo 8 i pol milijuna birača s pravom glasa može izabrati 21 zastupnika iz rekordnog broja od 39 stranaka, pokreta i njihovih koalicija koje su nominirale više od 840 kandidata, 40 po jednom češkom mjestu u Europskom parlamentu sa 751-članom.

- Ne izlaze li na birališta, glasači riskiraju da neki drugi, koji idu na izbore, njima učine pakao na zemlji, naglašava Miloš Zeman, češki predsjednik.

Mnogi su u Europi ipak zaključili da je sigurnije držati se zajedno. Prema istraživanjima javnog mnijenja, Europska Unija sada je popularnija nego što je bila ranih 1980-ih. Ali, postoji još jedan veliki razlog zašto odlazak Europljanima više nije toliko privlačan - Brexit.