Priopćenje 8. sjednice Etičkog povjerenstva

Na 8. sjednici održanoj 24. svibnja 2019. godine Etičko povjerenstvo donijelo je odluke u povodu pet zaprimljenih prijava, od kojih je o dvjema prijavama provelo jedan postupak i donijelo jednu odluku.

Postupajući u povodu prijave Državnog izbornog povjerenstva protiv Željka Glasnovića, kandidata na izborima u Europski parlament te u povodu prijave Mreže antifašistkinja Zagreba protiv kandidata Željka Glasnovića i političke stranke Bruna Esih—Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Etičko povjerenstvo izdalo je upozorenje u kojem je utvrdilo da prijavljeni kandidat i politička stranka krše pravila izborne promidžbe jer postupaju protivno točki II.1.1. Izbornog etičkog kodeksa.

Povreda se sastoji u objavi na mrežnim stranicama fotografije u obliku predizbornog plakata na kojoj kandidat Željko Glasnović u prepoznatljivom boksačkom položaju udara šakom u staklo koje razbija, a na plakatu je napisano: "Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku" i "Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu" pri čemu je uz opisanu fotografiju napisana i poruka kandidata koja se nalazi ispod loga i naziva "Neovisni za Hrvatsku", a glasi: "General Željko Glasnović: 'Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu!#vrijemejezaHrvatsku".

Etičko povjerenstvo naložilo je Glasnoviću i stranci Neovisni za Hrvatsku da bez odgode uklone spornu fotografiju u obliku predizbornog plakata, zajedno s pripadajućim porukama, sa svojih mrežnih stranica te se njome prestanu koristiti u bilo koje svrhe, i da se javno ispričaju zbog postupanja protivnog Izbornom etičkom kodeksu.

Etičko povjerenstvo zaprimilo je podnesak pod nazivom ,"zahtjev za odgodu izbora za EU Parlament 2019.", koji su mu dostavili kandidati na kandidacijskoj listi ,Blokirani — Deblokirajmo Hrvatsku", a koji su potpisali, u ime kandidata liste broj 3, Marija Divić i Josip Jurčević. U zahtjevu je navedeno da se tijekom izborne kampanje u nekomercijalnim terminima elektronskih medija | nekomercijalnom prostoru tiskovina kontinuirano pojavljuju kandidati s nekoliko lista stranaka koje pripadaju korupcijskoj strukturi, a kandidati velike većine lista, uključujući i Blokirane, radikalno su diskriminirani u pravu na ravnopravno predstavljanje svojih programa i kandidata u javnom prostoru, a koju ravnopravnost formalno jamči europska pravna stečevina te Ustav i zakoni Republike Hrvatske.

Etičko povjerenstvo odbacilo je zahtjev jer nije nadležno za odlučivanje o njemu.

Etičko povjerenstvo zaprimilo je prijavu GONG-a koju je potpisala Josipa Dika. U prijavi je navedeno da se skreće pozornost te traži očitovanje o posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel u subotu 18. svibnja 2019. Vladi RH nakon čega je sudjelovala na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu. GONG zanima je li, kako navode, iskorištavanje službenih posjeta u predizborne svrhe kršenje Etičkog kodeksa, odnosno radi li se o zloporabi javnih resursa i korištenju Vladinih događaja za promociju predizborne kampanje HDZ-a.

Etičko povjerenstvo zaključilo je da se opisani događaj ne može podvesti pod povredu Izbornog etičkog kodeksa.

Etičko povjerenstvo zaprimilo je poruku dostavljenu elektroničkom poštom nazvanu "prijava", koju je potpisao Ivan. Iz adrese elektroničke pošte raspoznaje se da je riječ o g. Ivanu Kraljeviću. U poruci je navedeno: ,, ... po cijelom Zagrebu su osvanuli jumbo plakati koji reklamiraju 'uspjehe' Grada Zagreba. Konkretno na potezu od nadvožnjaka na Radničkoj prema City Center East nalazi se 5 ili 6 plakata. Formalno se oglašava Grad Zagreb, ali koja je svrha toga? Zašto je Gradu potrebno naglašavati koliki mu je BDP u usporedbi s Hrvatskom i EU? Zašto Grad mora reklamirati svoje obrazovne, demografske i ostale ‘uspjehe'? | to bas u vrijeme predizborne kampanje. Pozivam Vas da odradite svoj posao i kaznite ... pogrdni izraz je ispušten.."

Povjerenstvo ima potrebu naglasiti da govor nesnošljivosti, etiketiranja i osobne difamacije sudionika u izborima, sadržan u prijavi podnositelja, nije prihvatljiv način komunikacije. Činjenica da svatko ima pravo obavijestiti Povjerenstvo o ponašanju koje smatra kršenjem Kodeksa ujedno ne znači da same prijave smiju kršiti iste vrijednosti kulture dijaloga na koje se u tim prijavama podnositelji pozivaju.

Kada je riječ o sadržaju same prijave, prijavitelja se upućuje na točku II.2. priopćenja sa 7. sjednice Etičkog povjerenstva održane 17. svibnja 2019. U tom je priopćenju Etičko povjerenstvo odlučivalo o istovrsnom prigovoru, a većinom je glasova zaključilo da kandidacijska lista "Bandić Milan 365 — Stranka rada i solidarnosti" opisanim postupanjem nije povrijedila Izborni etički kodeks.

Priopćenje Etičkog povjerenstva s 8. sjednice - dokument