Subota: većinom suho, sunčano i relativno toplo

U subotu će biti još toplije nego u petak, te većinom suho i sunčano, uz samo ponegdje moguće pljuskove i grmljavinu, uglavnom u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Već od nedjelje ponovno posvuda oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu najprije većinom u južnijim krajevima, od hladnijeg ponedjeljka i u sjevernijim. Ponegdje će biti i obilnijih pljuskova i grmljavine, osobito u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu, gdje će mjestimice biti i jakog juga. U drugom dijelu tjedna u većini će Hrvatske biti stabilnije i ponovno sunčanije, ali i dalje uz mjestimičnu kišu.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr sc. Petra Mikuš Jurković, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Subota - većinom suho, sunčano i relativno toplo

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu će na istoku zemlje biti uglavnom sunčano, sredinom dana samo ponegdje uz prolazno više oblaka, a ujutro uz rijeke moguće i kratkotrajnu maglu. Vjetar će biti slab, u Podunavlju popodne do umjeren sjeverozapadni. S jutarnjih uglavnom 11 ili 12 °C temperatura će danju porasti na oko 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne još malo toplije, 25 ili 26 °C. Prevladavat će sunčano, uz uglavnom slab vjetar, samo u Podravini prema večeri i umjeren sjeverozapadni.

U gorju i na sjevernom Jadranu povremeno će pak puhati umjeren jugozapadnjak. Dan će proteći uz obilje sunca, osobito na obali, dok je u gorju i u unutrašnjosti Istre ipak popodne moguć i poneki kratkotrajni pljusak. Najviša dnevna temperatura od 21 °C u Gorskome kotaru do 24 °C duž obale.

Ugodno toplo bit će i u Dalmaciji. Duž obale povremeno će biti visokih oblaka koji neće kvariti dojam sunčanog vremena, dok će popodne u unutrašnjosti biti i promjenljive naoblake, a tek je rijetko moguć i poneki pljusak, kao i u zaobalju južnog Jadrana. Na obali i otocima obilje sunčanog vremena. Samo povremeno će puhati umjeren južni i jugozapadni vjetar, pa će more biti mirno ili malo valovito. Jutarnja temperatura od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 23 i 25 °C."
Od nedjelje ponovno oblačnije, povremeno uz kišu, od ponedjeljka i hladnije

"U nedjelju će na kopnu kiše biti uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i u gorju, dok će u sjevernim predjelima prevladavati suho i sunčano. Početkom tjedna posvuda oblačnije, manje toplo, nestabilnije i kišovitije, osobito u Gorskome kotaru i Lici te unutrašnjosti Dalmacije i Istre, gdje će mjestimice biti i obilnije oborine. Od srijede ponovno sunčanije, uz rjeđu kišu.

Novo naoblačenje, kiša i grmljavina na Jadran dolazi u nedjelju s juga, a početkom tjedna mjestimice će biti i obilnijih pljuskova. Zapuhat će jugo, koje će u ponedjeljak u Dalmaciji biti prolazno i jako. Dnevna temperatura će se opet sniziti, dok će jutarnja biti i malo viša nego u nedjelju. U drugoj polovini tjedna ipak manje kiše i više sunca.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda trava biti uglavnom u središnjoj i istočnoj, a na južnom Jadranu će biti i visoka koncentracija peluda drveća i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u subotu će u Hrvatskoj i okolici biti visok, ponegdje i vrlo visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite, a i smanjite boravak na suncu od 11 do 16 sati.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                 prognoza od sljedećeg dana