Nizozemci i Britanci otvorili europske izbore

Nizozemci i Britanci počeli su glasovati za svoje zastupnike u Europskom parlamentu, a ankete predviđaju uspjeh euroskeptika u obje zemlje. Od četvrtka do nedjelje više od 400 milijuna birača u 28 članica Europske unije bira 751 zastupnika u jednim od najmasovnijih demokratskih izbora na svijetu.

- Kako bira Hrvatska, a kako druge zemlje

Birališta u Hrvatskoj otvaraju se u nedjelju. Službeni rezultati objavit će se u nedjelju navečer kada glasovanje završi u svim članicama bloka.

Izbori u Nizozemskoj pod posebnim su povećalom jer bi uspon populista u Europi mogao početi upravo u toj zemlji u kojoj, prema anketama, vodi euroskeptična i protuimigrantska stranka.

U Velikoj Britaniji očekuje se dominacija nove stranke Brexit euroskeptičnog veterana Nigela Faragea. Od viđenijih političara na Otoku svoje građansko pravo jutros je iskoristio vođa oporbe Jeremy Corbin, čiji su laburisti treća snaga u predizbornim anketama.

U drugim članicama Unije fotofiniš kampanje. Sinoćnja debata na španjolskom javnom servisu fokusirala se, među ostalim, na ekonomiju i poreze, Europu poslije brexita, jačanje nacionalista i euroskeptika.

Sa svakim novim euroizborima izlaznost je sve manja. 1979. iznosila je iznad 60 posto. Na posljednjim izborima prije pet godina 43 posto.