HBK poziva birače da izađu na izbore za Europski parlament

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) pozvala je u srijedu birače da izađu na izbore za Europski parlament, a njezin tajnik Vladimir Dugalić rekao je kako žele pozvati vjernike na odgovorno ponašanje ne ulazeći u slobodu njihova izbora i potaknuti ih da izađu na izbore, podsjetivši da vjera ima društvenu dimenziju i nije samo privatna stvar pojedinca.

Naveo je da katektizam Katoličke crkve i kompendij socijalnog nauka Crkve ističu da među neke temeljne dužnosti vjernika pripada i izaći na izbore i birati javnu vlast. I izbori za Europski parlament spadaju u tu kategoriju, naši predstavnici ulaze u zakonotvorno tijelo koje utječe i na naš život u Hrvatskoj.

- Ako netko ostane kod kuće i ne izađe na izbore onda na neki način nije izvršio svoju građansku dužnost, istaknuo je Vladimir Dugalić. Ustvrdio je kako se to iz vjerničke perspektive može smatrati i neodgovornim, jer drugima prepušta da odlučuju u njegovo ime. 

Osvrnuo se na izjavu Inicijative kršćana za Europu u kojoj se ističe da u sadašnjem, globalnom geopolitičkom kontekstu Europa može i mora prihvatiti odgovornost i usuditi se provoditi prioritete - solidarnošću ponovno graditi vezu među ljudima, te iskazati brižnost za zajednički dom kroz pitanje imigranata i klimatskih promjena.

Iz Inicijative pozivaju građane EU-a da glasuju kako bi se nadišla postojeća nerazumijevanja i napetosti unutar EU, posebice između sjevera i juga, istoka i zapada.

- Vjerujemo u budućnost ujedinjene Europe, zasnovane na solidarnosti i humanocentričnu uniju, koja štiti svoje građane i diljem svijeta je pošten partner. Zauzeti smo za osnaženje nade koju nosi zajednički europski projekt i na tom tragu je i izjava HBK o predstojećim izborima za Europski parlament, naglasio je Dugalić.