Četvrtak: djelomice sunčano, ponegdje pljuskovi

Kao i mnogobrojne prije njega - i Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježilo je raznoliko vrijeme. Podjednako će biti i u četvrtak - barem djelomice sunčano, ali nestabilno, mjestimice uz malo kiše, pa i u obliku pljuska s grmljavinom. Ni u petak i subotu posvuda neće biti sasvim suho i stabilno, ali će biti sunčanije, većinom i toplije, uz samo rijetke pljuskove, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje ponovno oblačnije i promjenljivije, uz češću kišu i grmljavinu, u ponedjeljak i malo nižu temperaturu...

Četvrtak - djelomice sunčano, ponegdje pljuskovi

dr. sc. Tanja Renko: "I u četvrtak je u istočnoj Hrvatskoj prijepodne mjestimice moguća kratkotrajna kiša ili poneki pljusak. Poslijepodne će biti više sunčana vremena i tek rijetko ponekog pljuska. Bit će vjetrovito uz umjeren, u Podunavlju i jak sjeverozapadni vjetar pa će danju biti malo svježije nego u srijedu. Najniža temperatura od 12 do 14 °C, a najviša između 20 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenljiva naoblaka, a mjestimice će pasti i malo kiše, poslijepodne i poneki pljusak praćen grmljavinom. Vjetar slab, u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini i umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 14 °C, a najviša dnevna između 21 i 25 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te većinom poslijepodne uz mjestimičnu kišu, moguće i grmljavinu, ponajprije u Istri, oko Rijeke i u gorju. Vjetar će biti slab pa će more biti mirno ili malo valovito, a u gorju ujutro može po kotlinama biti kratkotrajne magle.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano uz mjestimice umjerenu naoblaku, a lokalnih nestabilnosti bit će u poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti i tek vrlo rijetko uz obalu. Nakon tihe noći danju će zapuhati sjeverozapadnjak, na otvorenom ponegdje i umjereno jak. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15 °C, a najviša dnevna između 22 i 25 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz većinom sunčano vrijeme i umjeren dnevni razvoj oblaka iz kojih će poslijepodne biti moguć poneki pljusak u Konavlima i duž obale."
U petak i subotu stabilnije i još malo toplije, pa opet...

"U unutrašnjosti u petak i subotu pretežno sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku te tek rijetko uz kratkotrajan pljusak u popodnevnim satima u gorju. U nedjelju sve više oblaka i popodne uz porast vjerojatnosti za kišu, prvo u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, a do kraja dana i drugdje. Početak idućeg tjedna ponovno vrlo promjenljiv.

Na Jadranu će petak i subota biti većinom suhi i sunčani. Umjeren sjeverozapadnjak će do subote sasvim oslabjeti, a potkraj subote će zapuhati jugo, s kojim će od nedjelje biti promjenljivije, početkom novog tjedna i uz mjestimice moguće i izraženije pljuskove. Iako ćemo se za vikend približiti temperaturi očekivanoj za kraj svibnja, promjenljivo vrijeme početkom idućeg tjedna ponovno će je vjerojatno malo sniziti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A njezina kolegica dr. sc. Nataša Strelec Mahović podijelila je neke spoznaje o satelitima, osobito meteorološkim, u emisiji "Divni novi svijet" na Prvom programu Hrvatskog radija.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će u visoke koncentracije peludi trava biti u istočnoj Hrvatskoj i na južnom Jadranu, gdje će biti i visoka koncentracija peludi drveća, a nekima može smetati i umjerena koncentracija peludi i trava i drveća i korova, koje će biti u većini Hrvatske.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u četvrtak će u većini Hrvatske i okolice biti visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                 prognoza od sljedećeg dana