Simeonova Staničić: Kod mladih osvijestiti važnost izlaska na izbore

Europski parlament pred sobom je ove godine imao velik izazov - potaknuti građane diljem Unije da izađu na izbore i ostvare svoje pravo glasa. Da sukreiraju budućnost europske obitelji u sljedećih pet godina.

Prvi na izbore - već prekosutra izlaze Britanci i Nizozemci. U manjem broju država glasuje se u petak i subotu. U većini se na birališta izlazi u nedjelju, pa tako i u Hrvatskoj.

Ususret izborima, gošće emisije "Tema dana" su voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić te potpredsjednica državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić.

Simeonova Staničić je naglasila kako nacionalno zakonodavstvo odlučuje kako će se odvijati europski izbori.

- Upravo zato, u nekim državama članicama se glasuje ranije, u nekima izborna šutnja traje više od 24 sata, rekla je i dodala kako Britanci i Nizozemci glasaju u četvrta, ali se rezultati neće znati do nedjelje navečer.

Fabijančić Križanić je rekla kako na ovim izborima ima pravo glasati 3 milijuna 843 tisuće birača, a od tog broja, 154 tisuće su birači iz dijaspore.

- Državno izborno povjerenstvo je iznenađeno neodgovornim naslovima, sadržajima i analizama koje govore da se broj birača u dijaspori utrostručio. Smatramo da je to vrlo neodgovorno nekoliko dana prije izbora, unositi takav nemir među birače, naglasila je i dodala kako broj izgleda utrostručen iz razloga što je došlo do izmjene Zakona o registru birača i Zakona o osobnim iskaznicama pa tako oni koji u svojim osobnim iskaznicama imaju prebivalište u inozemstvu, automatski su ušli u popis birača.

Istaknula je kako u biračkim odborima, kojih ima 6 tisuća petsto, sjedi odbor od 10 članova, od kojih je 8 stranačkih. Također, na izborima će biti 4720 promatrača, tako da je kontrola potpuna.

- Nadamo se da će izlaznost na izbore biti veća nego zadnji puta. DIP je početkom ove godine provelo edukaciju maturanata koji su pokazali interes i njih gotovo 50 posto je reklo kako će izaći na izbore.

Simeonova Staničić je rekla kako se ove godine, diljem EU, provodio program "Ovaj puta glasam“, kroz koji su pokušali osvijestiti kod mladih zašto je važno participirati u demokraciji.