HRT prikazuje dokumentarni film „Paukova mreža“ o preobražaju Velike Britanije u financijsku silu

Zagreb, 21. svibnja 2019. - Hrvatska radiotelevizija (HRT) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) u srijedu, 29. svibnja u udarnom terminu od 21 sat prikazati dokumentarni film „Paukova mreža“ (Spider's Web) koji govori o preobražaju Velike Britanije iz nekadašnje kolonijalne u svjetsku financijsku silu.

Naime, nakon propasti Carstva financijske interesne skupine londonskog Cityja stvorile su mrežu tajnih offshore-jurisdikcija u koje je stizao novac iz cijelog svijeta, a skrivale su ga iza opskurnih financijskih struktura u mreži inozemnih otoka.

Danas je gotovo polovica svjetskog bogatstva možda skrivena u britanskim offshore-jurisdikcijama, a Britanija i njezine offshore-jurisdikcije najjači su globalni igrači u svijetu međunarodnih financija.

Film stoga nastoji odgovoriti na pitanje kako je došlo do toga i kako to utječe na svijet danas?

Uz doprinos vodećih stručnjaka, akademika, upućenih pojedinaca i aktivista za društvenu pravdu, te uz upotrebu stiliziranih neupotrijebljenih i arhivskih snimaka, ovaj film otkriva kako su u svijetu međunarodnih financija korupcija i tajnovitost prevladale nad propisima i transparentnošću, a Ujedinjeno Kraljevstvo u samom je središtu skandala.

Film je odabrala Mira Vočinkić.
 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr