Srijeda: toplije, ali i dalje nestabilno, promjenljivo...

Posljednjih dana i tjedana "nori" vrijeme, a u srijedu će i maturanti! Pritom će, u skladu s Međunarodnim danom biološke raznolikosti - i vrijeme biti prilično raznoliko - i dalje uz sunčane sate, ali i povremenu mjestimičnu kišu, ponegdje i u obliku pljuskova, koje može pratiti grmljavina. No, na sreću mnogih - bit će toplije nego prošlih dana.

U nastavku ovog tjedna i početkom novoga još toplije, pa će HEP Toplinarstvo završiti sezonu grijanja. Pritom i dalje neće biti stabilno, ali će ipak u petak i subotu u većini Hrvatske sunčanog vremena biti najviše, a vjerojatnost pljuskova i grmljavine najmanja.


Prognoza njihove učestalosti tijekom ljetnih mjeseci nije odviše pouzdana, ali je velika vjerojatnost da će i cijelo ljeto i svi mjeseci od lipnja do kolovoza, na Jadranu i kasniji - biti iznadprosječno topli. Detaljnije o dugoročnoj prognozi, kao i analiza prve trećine 2019. godine može se već tjednima pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a.

Želite li pak saznati više o satelitima, osobito meteorološkim, poslušajte "Divni novi svijet" na Prvom programu Hrvatskog radija, u srijedu u 13 sati i 30 minuta. Gošća emisije je dr. sc. Nataša Strelec Mahović, koja je još 2011. godine obranila doktorsku disertaciju: "Prepoznavanje konvektivnih oblaka, magle i niskih oblaka te lociranje šumskih požara multispektralnom analizom satelitskih slika". A tijekom ovoga utorka pripremala je prognozu za HTV.

Srijeda - toplije, ali i dalje nestabilno, promjenljivo...dr. sc. Nataša Strelec Mahović: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu još treba računati na poneki pljusak i mogućnost grmljavine, uglavnom sredinom dana i poslijepodne.  No, u većini će predjela biti i sunčanih razdoblja, a bit će i malo toplije nego u utorak, uz uglavnom slab zapadni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 12 do 14 °C, a dnevna od 22 do 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčanog će vremena biti više nego u utorak, ali će poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka ponegdje biti kiše ili pljuskova, uz mogućnost grmljavine. Vjetar će postupno oslabjeti, a temperatura malo porasti pa će ujutro biti od 11 do 13 °C, danju od 21 do 23 °C.

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. Kiša ili poneki pljusak vjerojatniji su u Istri, na riječkom području te u Gorskome kotaru, ali će posvuda biti i sunčanog vremena, najviše na otocima. Jutarnja temperatura u gorju od 9 do 11 °C, na moru od 13 do 15 °C, a dnevna većinom od 16 do 19 °C.

U Dalmaciji će uz obalu prevladavati sunčano, a bit će i malo toplije nego u utorak. U unutrašnjosti će još ponegdje biti umjerenog razvoja oblaka pa može pasti i poneki pljusak. Vjetar će biti većinom slab južni i jugo, more malo valovito, a vidljivost dobra.

Podjednako i na jugu Hrvatske, uz više sunčanog vremena i višu temperaturu nego u utorak, te većinom slab vjetar. Jutarnja temperatura bit će od 11 °C u unutrašnjosti do 16 °C na moru, a dnevna oko 20 ili 21 °C."

I dalje promjenljivo, ali u petak i subotu ipak stabilnije i sunčanije

"U nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega na kopnu će najviše sunčanog vremena biti u petak i subotu. Ostali dani bit će promjenljivi uz mjestimičnu kišu ili poneki pljusak, ali će posvuda biti postupno sve toplije.

Na Jadranu je kratkotrajna kiša u četvrtak moguća samo ponegdje na sjevernom dijelu. Drugdje djelomice, a u petak u subotu i posvuda pretežno sunčano. U nedjelju će oblaka ponovno biti više što će najaviti nestabilnije vrijeme početkom sljedećeg tjedna. Temperatura zraka prema vikendu će malo porasti pa bi se konačno mogla uskladiti s prosječnima za ovaj dio svibnja.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će u visoke koncentracije peludi trava biti u istočnoj Hrvatskoj, drveća na srednjem Jadranu, a nekima može smetati i umjerena koncentracija peludi i trava i drveća i korova, koje će biti u većini Hrvatske.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u srijedu će u većini Hrvatske i okolice biti visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                 prognoza od sljedećeg dana