Diljem Njemačke građani na ulicama dali potporu EU

Deseci tisuća ljudi izašli su na ulice diljem Njemačke kako bi pokazali svoju potporu Europskoj uniji uoči izbora za Europski parlament sljedećeg vikenda.

Noseći zastave Unije i transparente na kojima je pisalo "Europa protiv nacionalizma", prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo zbog sve veće popularnosti populističkih i krajnje desnih stranaka.

Prosvjedi su se istovremeno održali u više njemačkih gradova, Berlinu, Frankfurtu, Kölnu, Hamburgu, Münchenu. Sudjelovala je široka koalicija s predstavnicima nekoliko stranaka kao što su Socijaldemokrati i Zeleni, ali i organizacije poput Greenpeacea i Pro Asyla.

Političari i prosvjednici pozvali su birače da se usprotive krajnjoj desnici, osobito nakon što je jedna videosnimka srušila austrijsku vladu i uništila vođu Slobodarske stranke, usporivši zamah nacionalista nekoliko dana prije europskih parlamentarnih izbora. To će, tvrde vođe prosvjeda, imati velik utjecaj na rezultate europskih izbora krajem idućeg tjedna. 

Od 2015., tvrdi ujedinjena europska ljevica,  rejting krajnje desnih stranaka porastao je u anketama nakon što je više od milijun tražitelja azila ušlo u Europsku uniju, uglavnom pješice preko Balkana.

Prosvjednici upozoravaju da je već sada ultradesnica postala dominantni politički pokret u većem dijelu bivše komunističke istočne Europe, a zauzeli su, kažu, i dio vlasti u koalicijama u Austriji i Italiji.