Središnji predizborni skup SDP-a

SDP je u završnicu kampanje krenuo iz Rijeke. Podršku im je svojim dolaskom dao i kandidat socijalista za novog predsjednika Europske komisije, Nizozemac Frans Timmermans.

Rijeku nisu odabrali slučajno. Socijalisti ističu da Rijeka ne podliježe nacionalizmu i kao takva može biti vodeći grad u suvremenoj Europi. Žao im je zbog brodogradilišta u Puli i Rijeci, ali smatraju da ona imaju budućnost, kao i gospodarstvo općenito. Danas u Europi radi više ljudi nego ikada.

- Sad je problem u kvaliteti rada i radnih mjesta, ali i plaćama. One su malene i to trebamo popraviti, rekao je Frans Timmermans, kandidat za čelnika Partije europskih socijalista.

Izjednačiti plaće žena i muškaraca, a minimalnu plaću podići na 60% prosječne u državi članici.

- Jer ako imamo europske cijene, trebamo težiti europskim plaćama, a ne da naši građani žive kao građani drugog reda. Dok se vladajuća kasta bogati, srljaju svaki dan iz afere u aferu, mi se suočavamo s time da milijun naših građana žive u siromaštvu, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Važnija su to pitanja od Bleiburga i datuma obilježavanja Dana državnosti, dodao je Bernardić, no i Europa ima problem sa svjetonazorom i konzervativnim stranaka. Slučaj Austrije i raspada koalicijske vlade primjer je krive politike, kažu socijalisti.

- Kao nikada ranije, građani EU-a ne dočekuju ove izbore podijeljeni po jednoj vrsti ideoloških preferencija, rekao je Tonino Picula, 1. na kandidacijskoj listi SDP-a.

I zato političke stranke moraju biti određenije.

- Moraju jasno reći da neće koalirati s krajnjom desnicom. Taj problem trpe i socijaldemokrati. Ali obećajem vam da mi nikada nećemo biti u koaliciji s krajnjom desnicom, rekao je Frans Timmermans, kandidat za čelnika Partije europskih socijalista.