Objavljena financijska izvješća trećine sudionika

Noćas u ponoć istekao je rok u kojemu su svi sudionici izbora za Europski parlament trebali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti prva izvješća o financiranju promidžbe, dio ih je to učinio ranije, pa su njihova izvješća već dostupna javnosti, sva ostala bit će dostupna u ponedjeljak.

Na DIP-ovim stranicama dostupna su izvješća trećine sudionika, njih 11 od 33 liste: IDS-a, Reformista, SDSS-a, Stranke hrvatskog zajedništva, HNS, Pokreta za modernu Hrvatsku, Hrvatske braniteljske pučke stranke, Demokratskog saveza Srba, Autohtone HSP-a te nositelja dviju nezavisnih listi Marijane Petir i Mislava Kolakušića.

Još, dakle, nisu objavljena financijska izvješća HDZ-a, SDP-a, Mosta, Živog zida, Suverenista....

IDS, koji na izbore izlazi u Amsterdamskoj koaliciji i čiji Valter Flego nosi listu te koalicije, izvijestio je kako je na izbornu promidžbu do sada potrošio 1.158.045,34 kuna od ukupno četiri milijuna koliko se po zakonu smije potrošiti.

HNS, čiju listu nosi međimurski župan Matija Posavec, potrošio je 688.028,93 kuna, Pupovčev SDSS 554.325,93 kn, Čačićevi reformisti 308.738,96 kuna, Petir 47.208,69, Kolakušić 21.091,10 kuna, Hrvatska braniteljska pučka stranka 18.630,50 kuna, Pokret za modernu Hrvatsku 250,00 kuna. Stranka hrvatskog zajedništva, Autohtona hrvatska stranka prava i Demokratski savez Srba prijavili su da nemaju troškove, odnosno 0 (nula) kuna.

Osim izvješća o troškovima promidžbe, izborni sudionici, dakle političke stranke, koalicije i nositelji nezavisnih listi dostavljaju i izvješća o primljenim donacijama i  cijeni i popustu koji su dobili za medijsko oglašavanje. Dostavljaju ih unosom u DIP-ov informacijski sustav, što je novost u odnosu na dosadašnje izbore kada su takva izvješća slali 'papirnato'.

Osim te, novost je i da izvješća više ne moraju objavljivati na svojim mrežnim stranicama. Zahvaljujući novom sustavu, sva će izvješća biti javno dostupna na jednom mjestu, DIP-ovoj mrežnoj stranici.

Izvješća za cijelu kampanju, koja je počela 10. travnja i traje do ponoći, 24. svibnja, sudionici  moraju dostaviti do 25. lipnja. 

Izbornim sudionicima koji zaborave na rokove ili na propisani način ne dostave izvješća, može se obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe.

Na izborima za Europski parlament sudjeluju 33 liste, dvije nezavisne, te 31 stranačka, te 396 kandidata između kojih će se izabrati 12 hrvatskih zastupnika.