Angela Merkel i Manfred Weber na središnjem skupu HDZ-a

U dvorani Cibona, na kojoj se predstavilo dvanaestoro HDZ-ovih kandidata za europarlamentarne izbore, predvođenih Karlom Resslerom, okupilo se oko šest tisuća članova i simpatizera HDZ-a. Na skupu su bili i njemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Weber, vodeći kandidat EPP-a za budućeg predsjednika Europske komisije.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je članovima i simpatizerima stanke na središnjem predizbornom skupu za EU izbore, da idu  'zajedno do pobjede 26. svibnja, s ljubavlju za Hrvatsku', naglasivši  kako očekuje da HDZ-ova lista bude pobjednička s najvećom potporom i najviše mandata, te da podrže kandidata Europske pučke stranke Manfreda Webera u izboru za predsjednika Europske komisije.

Nacionalizam je neprijatelj koji želi uništiti Europsku uniju, a domoljublje nije u suprotnosti s europskim vrijednostima, poručili su na predizbornom skupu HDZ-a njemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Weber, vodeći kandidat EPP-a za budućeg predsjednika Europske komisije.

- Naše vrijednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju - domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći. U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir, da budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove, da u Europi pronalazimo zajednička rješenja, rekla je Angela Merkel. Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: "Izađite na izbore, podržite Europu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ, Manfreda Webera i Karla Resslera!".

Manfred Weber, predsjednik EPP-a istaknuo je kako "volimo svoje države i domoljubi smo, ali vjerujemo i u zajedništvo na europskoj razini". Pozvao je na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti dio njegove većine u Europskom parlamentu. Istaknuo i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrijednosti. Naglasio je da je zajednički temelj Europe kršćanstvo. Istaknuo je da danas postoji još jedan razlog za biti u Zagrebu, te je zahvalio Hrvatskoj na Niki Kovaču koji je odveo Bayern do naslova njemačkog prvaka.

Manfred Weber je u društvu premijera Andreja Plenkovića je u Zagrebu, započinjući posljednju fazu svoje izborne kampanje tjedan dana prije europskih izbora, poručio kako želi da buduća Europska komisija bude glas i predstavnik interesa europskih naroda. Zaključio je kako "ekstremisti desnice i ljevice te populisti nisu rješenje za Europu, što postaje sve očitije".