Priopćenje sa 7. sjednice Etičkog povjerenstva

Etičko povjerenstvo najoštrije osuđuje manifestacije govora mržnje oštećivanjem plakata pojedinih sudionika izbora i isticanjem poruka koje se mogu kvalificirati kao govor mržnje, odnosno u najmanju ruku kao netrpeljivost i netolerancija. To se odnosi na oštećivanje plakata Samostalne demokratske srpske stranke, što je u suprotnosti s demokratskom praksom i odredbama Izbornog etičkog kodeksa, priopćilo je Etičko povjerenstvo, nakon sjednice održane 17. svibnja.

Povjerenstvo poziva sve sudionike izbora, osobito dužnosnike, medije i javnost na poštovanje kulture dijaloga i izbjegavanje poruka koje po svom sadržaju predstavljaju govor mržnje i potiču na netrpeljivost.

U vezi s prijavom Udruge GONG  od 13. svibnja, koja je tražila očitovanje o "slučaju korištenja djece u kampanji za izbore, konkretno na javnom događaju kada se kandidat i nositelj liste HDZ-a za EP Karlo Ressler pojavio se sa svojom kćeri, što je učinio i premijer Andrej Plenković, koji je na istom skupu držao govor, Etičko povjerenstvo zaključilo je da kako iz sadržaja prijave ne slijedi da je povrijeđen Izborni etički kodeks. Ipak, Povjerenstvo načelno ističe da je etički dvojbeno i potencijalno u suprotnosti s najboljim interesima djeteta (npr. zaštitom privatnosti) koristiti se djecom ne samo u promidžbene svrhe, već općenito u političkim aktivnostima.

O prigovoru zbog kršenja Izbornog etičkog kodeksa, koji je podnio glavni tajnik GLAS-a Stanko Kordić protiv kandidacijske liste "Bandić Milan 365 -Stranka rada i solidarnosti", zbog tzv. jumbo plakata koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba, Etičko povjerenstvo zaključilo je da kandidacijska lista "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti" opisanim postupanjem nije povrijedila Izborni Etički kodeks.

Povjerenstvo napominje da se pritom nije upuštalo u ocjenu o eventualnoj povredi Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma jer je ta ocjena u nadležnosti Državnog izbornog povjerenstva.

Pročitajte priopćenje u cijelosti - dokument.