Nedjelja: promjenljivo, južina, ponegdje i kiša

Umjesto mnogima priželjkivane spoznaje kako "vrijeme je da se krene" u aktivnosti na otvorenome bez bojazni od kiše, vjetra, munje, groma i nevremena - i sljedećih ćemo se dana, barem tjedan, naslušati i načitati prognoza oblika - promjenljivo, nestabilno, djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, promjenljivo oblačno sa sunčanih razdobljima, povremeno kiša, osobito u obliku poslijepodnevnih pljuskova, mjestimice praćenih i grmljavinom, a lokalno je moguće i olujno nevrijeme pa i tuča... Pritom bi neki u nekom trenutku mogli doživjeti većinu od nabrojanih pojava... I još osobito do srijede u mnogim krajevima povremeno umjeren, gdjegod i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo... Za proljeće - ništa neobično, iako mnogima neželjeno...

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

A neki detalji svakodnevnog mjerenja i motrenja već navedenih, a i mnogobrojnih drugih meteoroloških pojava, kao i pripreme i važnosti vremenske prognoze i upozorenja za pomorce - mogu se naći u prilogu - jednom od nekoliko, koje je ekipa zadarskog HRT centra pripremila za emisiju "More" ove nedjelje... Snimljen je na jednoj od mnogima najljepših glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a Zadar Puntamika, gotovo tik uz more...Nedjelja - promjenljivo, južina, ponegdje i kiša

Krunoslav Mikec
, dipl. ing.: "U nedjelju će na istoku naše domovine biti djelomice sunčano. Vjerojatnost za mjestimične pljuskove i grmljavinu bit će povećana osobito potkraj dana. Vjetar ponegdje umjeren istočni i jugoistočni, najviša dnevna temperatura od 21 do 23 °C.

U središnjoj Hrvatskoj samo malo niža, između 19 i 22 °C. A najniža jutarnja od 7 do 10 °C. U prvome dijelu dana promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro moguće s maglom. A poslijepodne i navečer treba računati na kišu praćenu grmljavinom, a mjestimice moguće i izraženije pljuskove.

Njih može biti i u gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu. No, za razliku od drugih područja, mjestimična je kiša i grmljavina u ovom dijelu Hrvatske vrlo vjerojatna već i prijepodne. Puhat će južni i jugozapadni vjetar, na moru jugo, u početku još ponegdje umjereno i jako, koje će tijekom dana oslabjeti. Najviša dnevna temperatura od 17 do 20 °C, u gorju ponegdje malo niža.

Na srednjem Jadranu može biti pokojeg pljuska ili malo kiše, a kiša praćena grmljavinom vjerojatnija je mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije. Najviša dnevna temperatura od 20 do 23 °C, uz umjereno i jako jugo koje će kroz dan oslabjeti.

I na krajnjem jugu Lijepe naše umjereno i jako jugo bit će u slabljenju, a more u smirivanju. No, u početku će još biti umjereno valovito i valovito. Uz promjenljivu naoblaku nije isključena pojava lokalnih pljuskova, moguće i izraženijih."I u sljedećem tjednu promjenljivo...

"Relativno toplo, ali i dalje promjenljivo, u kopnenom će području biti i sljedećih dana. Pljuskova pa i grmljavina bit će uglavnom u drugome dijelu dana, ponajprije u gorju te u središnjim područjima. Puhat će početkom tjedna jugozapadnjak, na udare mjestimice moguće jak. Nakon srijede manja vjerojatnost za kišu.

Na Jadranu će uz jugozapadnjak u prvoj polovini novog tjedna puhati i jugo. I pritom će biti nestabilno, poglavito na sjevernom dijelu, gdje do srijede gotovo svakoga dana treba računati na kišu, lokalno i grmljavinu. Prema jugu manje oblaka i manja vjerojatnost za pljuskove koji bi na sjevernom dijelu trebali biti rjeđi pa čak i izostati u četvrtak i petak. Temperatura zraka neće se značajnije mijenjati, a more neće biti tako valovito kao tijekom vikenda.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u nedjelju će u većini krajeva biti umjerene koncentracije peludi trave i korova, a uglavnom na srednjem Jadranu i u istočnoj Hrvatskoj i drveća.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u nedjelju će u većini Hrvatske biti umjeren i visok pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                prognoza od sljedećeg dana