Nastavlja se zahtjevna poljodjelska sezona

Temperatura zraka od početka svibnja bila je osjetno ispod višegodišnjeg prosjeka. S odmicanjem tjedna postupno će biti sve toplije, ali i dalje nestabilno po pitanju kiše.

Smrzavanja nema

Jutra će biti osjetno toplija i u kontinentalnim i primorskim krajevima, iznad 10 °C, te bojazni od smrzavanja biljaka više ne bi trebalo biti. Najviša dnevna temperatura zraka će biti oko petka, u istočnoj Slavoniji do 25 °C, a u Dalmaciji oko 23°C.

Oborine već više od prosjeka

Prema riječima poljoprivrednika, ova sezona jedna je od najtežih i najlošijih za njih zbog vremenskih uvjeta koji utječu i na kvalitetu proizvoda i ukupni prinos. Voda u svibnju je itekako dobrodošla, no izgleda kako je ipak ne treba previše. Do sredine mjeseca gotovo u cijeloj zemlji već su postignute srednje mjesečne količine oborine. Primjerice, u Zadru je već pala dvostruka, a u Osijeku gotovo i trostruka prosječna količina oborine. 

I dalje povremena kiša

Kiša se nastavlja i u novome tjednu u gotovo cijeloj zemlji, ali pljuskovitog karaktera i u manjim količinama. Obilnija oborine moguća je u dane vikenda. Stoga se preporučuje pratiti dnevne prognoze i hvatati svaki suhi i mirni trenutak za obavljanje zaštite nasada i vinograda od pojave bolesti, koju je vjerujem ovih dana teško obavljati.

Zagrijavanje sjetvenog sloja tla

Sjetveni sloj tla polako se zagrijava te će zajedno s očekivanom nakupljenom toplinom u razini višegodišnjeg prosjeka doprinijeti poticajnom rastu vegetacije, koji je posljednjih tjedana bio usporen. Tako se srednja dnevna temperatura tla prema kraju tjedna u kontinentalnim krajevima očekuje oko 16°C, u gorju oko 12°C, a uzduž Jadrana do 23°C.

I za kraj, ne zaboravite na vrijeme pregledati svoje oranice radi odvodnje viškova vode.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.