Subota: djelomice sunčano i toplije, ali ponegdje i kiša

Kao i prošlih dana i tjedana, i u nastavku mjeseca vrijeme će prouzročiti kojekakve komentare jer i dalje neće biti stabilno, suho, pretežno sunčano i iznadprosječno toplo - kakvoga su se mnogi zaželjeli. Dapače! Premda će gotovo svakodnevno i posvuda biti barem kraćih sunčanih razdoblja - teško je izdvojiti dan u kojem baš nigdje u Hrvatskoj neće pasti barem malo kiše. Štoviše. Velika je vjerojatnost za česte kratkotrajne lokalne pljuskove, koje mogu pratiti munje i gromovi. No, ako nekoga može utješiti - neće biti onako hladno kao nedavno i kao rijetko kada u svibnju, uglavnom ni onako vjetrovito - iako će biti i umjerenog i jakog pa i jačeg vjetra, posebice jugozapadnog i juga, a i temperatura će zraka gdjekad biti niža od prosječne.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Subota - djelomice sunčano i toplije, ali ponegdje i kišaDunja  Plačko-Vršnak: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano i uglavnom bez oborina. Ujutro ponegdje može biti magle, a poslijepodne u zapadnoj Slavoniji postoji mogućnost ponekog pljuska. Poslijepodnevna temperatura zraka između 20 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz slab vjetar. Od sredine dana raste vjerojatnost za lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura između 7 i 10 °C, a najviša dnevna oko 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno bit će i na sjevernom Jadranu te u gorskim krajevima. Sunčana razdoblja bit će češća prijepodne, a kiša, pa i u obliku pljuskova - od sredine dana. Ujutro je u gorju moguća magla. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, prema otvorenom i vrlo jako. More umjereno valovito u jačanju na valovito. Poslijepodnevna temperatura između 15 i 18 °C, na Jadranu od 18 do 20 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimice će biti kiše, uglavnom poslijepodnevnih poslijepodne. Puhat će umjereno i jako, prema otvorenom moguće i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura između 19 i 21 °C.

Manja vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili lokalne pljuskove je na jugu Hrvatske, gdje će uz obilje sunca poslijepodnevna temperatura biti također između 19 i 21 °C. Puhat će umjereno do jako jugo, uz uglavnom umjereno valovito more."

U nedjelju i sljećem tjednu - i dalje nestabilno

"I sljedećih dana atmosfera neće biti posve stabilna pa će uz promjenljivu naoblaku mjestimice u kopnenom području biti kiše i pljuskova, češćih na zapadu i sjeverozapadu. Bez obzira na pljuskove bit će toplije nego dosad, osobito na istoku zemlje.

Promjenljive naoblake bit će i na Jadranu, osobito na njegovu sjevernom dijelu, početkom sljedećeg tjedna i u Dalmaciji. Od sredine tjedna sunčanije. U nedjelju će još puhati umjereno do jako jugo koje će oslabjeti. Od ponedjeljka uglavnom slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će u mnogim krajevima biti umjerene koncentracije peludi drveća, a na Jadranu i korova, ponegdje i trave.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u subotu će u većini Hrvatske biti umjeren i visok pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                prognoza od sljedećeg dana