Petak: većinom suho, djelomice sunčano i toplije

"Kad će to sunce?", pitaju mnogi u unutrašnjosti, koji ga, za razliku od onih uz more, nisu vidjeli danima. Čak ni dijelova nebeskog plavetnila. E pa sljedećih dana hoće. Ali ponegdje u kopnenom području tek nakon jutarnje magle. Naravno, pritom će i temperatura zraka osjetno porasti pa će se već u petak približiti 20 °C, a za vikend i veći dio sljedećega tjedna u mnogim će mjestima "čak" biti i malo viša te djelomično umanjiti dosadašnje neuobičajeno veliko negativno odstupanje od prosjeka. No, i dalje diljem Hrvatske neće biti sasvim suho. Srećom, povremena kiša neće biti ni česta ni obilna kao što je bila prošlih dana. Ni vjetar neće biti tako jak kao u prvom dijelu ovoga tjedna, kada se ponegdje, prema analizi stručnjaka DHMZ-a, ubraja u: "izuzetno rijetke ekstremne vremenske događaje". Jugozapadnjak i jugo za vikend bit će znatno manje iznimni, ali ni s njima svi neće biti zadovoljni, posebice ne oni koje muči južina...

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Petak - djelomice sunčano i toplije, ali ne posvuda suhomr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti više sunca nego prošlih dana. Bit će djelomice sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla, osobito u Posavini. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, a najviša dnevna između 17 i 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano povremeno s umjerenom naoblakom. Povremeno su mogući rijetki pljuskovi. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura malo niža nego na istoku.

U gorskim krajevima uz promjenljivu naoblaku ponegdje će biti kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Ujutro moguća kratkotrajna magla. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano, uz umjeren južni i jugozapadni vjetar, a prema otvorenom moru jugo. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 10 i 13 °C, a najviša dnevna od 17 do 19 °C, u gorju malo niža.

U Dalmaciji pretežno sunčano, sredinom dana ponegdje s umjerenom naoblakom. U unutrašnjosti su poslijepodne mogući rijetki pljuskovi. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenom moru jugo. Jutarnja temperatura od 11 do 14 °C, u unutrašnjosti malo niža, a najviša dnevna između 18 i 21 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijme, te slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. More malo do umjereno valovito."

Sljedećih dana većinom još toplije, ali nestabilno

"Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano i razmjerno toplo, ali ne i posve stabilno. Lokalnih će pljuskova biti uglavnom na zapadu, u gorju te unutrašnjosti Dalmacije, a malo rjeđe u istočnim krajevima. Vjetar većinom slab južni i jugozapadni, a ujutro ponegdje može biti i kratkotrajne magle.

Na Jadranu idućih dana promjenljivo i nestabilno, te razmjerno toplo. Povremeno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom, osobito početkom idućeg tjedna. U subotu će puhati umjereno i jako jugo, koje će u nedjelju oslabjeti i u ponedjeljak prolazno okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak će umjerene koncentracije peludi drveća biti u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će, kao i na srednjem Jadranu, biti i umjerene koncentracija peludi korova i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u petak će u sjevernijim hrvatskim krajevima biti umjeren, a u južnijima većinom visok.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                prognoza od sljedećeg dana