Predstavljanje "Spitzen" kandidata

Kandidati za europske izbore u Hrvatskoj se predstavljaju svaki dan, a jučer su se u zajedničkoj debati Europljanima predstavili takozvani spitzen kandidati za čelno mjesto Europske komisije. Zaključak je kako ih mnogo toga povezuje, ali se i po mnogočemu razlikuju. Svi žele spasiti planet, žele još više oporezivati tehnološke divove, ali ne slažu se u vezi s migracijama. 

Migracije su riječ koja se sinoć mnogo puta čula. I to u različitim kontekstima. Dok krajnja europska ljevica usamljeno misli da migracije nisu problem, ostatak takozvanih spitzen kandidata nudi svoja rješenja za taj gorući europski problem.

- Jedno od rješenja je stroža kontrola granica. I to ne samo europskih. Već granica zemalja odakle dolaze migranti. Zato i imamo 10 000 djelatnika u sklopu FRONTEXA, rekao je Manfred Weber, kandidat europskih pučana.

- Mislim da je najvažnije da Europljani pokažu veliko i otvoreno srce svima kojima treba zaštita. I da u svemu tomu pronađemo način kako kontrolirati migracije, naglašava Margrethe Vestager, kandidatkinja europskih liberala i demokrata.

- Najprije moramo spriječiti sve te ljude da se ukrcaju na brodove na Mediteranu. I tu se slažem s kolegom Weberom. Problem se treba rješavati u Africi, istaknuo je Frans Timmermans kandidat europskih socijalista.

Nezaobilazna tema - rast populizma. Isto tako ruku pod ruku rast euroskepticizma, koji se vidi u konkretnom problemu - onom u Velikoj Britaniji. Koja nikako da pronađe put za provođenje Brexita.

- Pogledajte kakvo je stanje u Britaniji. Danas ta zemlja izgleda kao neka televizijska serija, kao Igra prijestolja na steroidima. Sve to zbog loše politike, govori Timmermans.

- Brexit je posljedica rasta euroskepticizma, odnosno ideje - napokon smo svoji na svome. To je loše i ja te ideje želim promijeniti iz korijena. Jer nisu utemeljene, naglašava Weber.

- U borbi protiv euroskepticizma najvažnija je ona protiv lažnih vijesti - jer samo istina omogućuje prave i pravilne odluke, zaključuje Vestager.

Što se tiče buduće europske vanjske politike - kandidati i ovdje slično razmišljaju. Žele graditi dobre odnose sa SAD-om i dalje, a kad je riječ o suradnji s Moskvom, sve ovisi o ruskom poštovanju međunarodnog prava.