U Bruxellesu sučeljavanje Spitzenkandidata

U Bruxellesu je održano sučeljavanje tzv. spitzenkandidata - šestorice kandidata grupacija u Europskom parlamentu za predsjednika Europske komisije.Europska pučka stranka, grupacija stranaka desnog centra, kandidirala je Manfreda Webera. Podupire ga njemačka kancelarka Angela Merkel, ali ne i mađarski premijer Viktor Orban nakon što su pučani suspendirali njegov Fidesz.

- Ne želim da desničarski ekstremisti preuzmu bilo kakvu odgovornost na ovom kontinentu, neću dopustiti da unište Europu kakvu smo stvorili, Europu slobode i solidarnosti, kazao je Weber.

Glavni kandidat Stranke europskih socijalista prvi je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. Nepopularan je među euroskepticima i vladama koje krše načela Europske unije.

- Siguran sam da gotovo svi Poljaci želi da Poljska bude vodeća država u Europi, ali to ne može biti ako poljska vlada ne poštuje pravila Europske unije, rekao je Timmermans.

Europski liberali, treća najjača grupacija u Europskom parlamentu, nominirala je sedmeročlani tim. Među njima najmoćnijoj poziciji u Europskoj uniji teži Margrethe Vestager. Tijekom petogodišnjeg vođenja jednog od najosjetljivijih resora zaštite tržišnog natjecanja, u Junckerovu timu, nije se libila kažnjavati tvrtke u prekršaju poput Googlea, Applea, Amazona, Starbucksa...

- Državljanstvo vam daje moć da glasujete, ako to ne učinite, prepuštate odabir drugima, rekla je Vestager.

Europska stranka zelenih i stranke europske ljevice istaknule su po dvoje kandidata, dok je češki europarlamentarac Jan Zahradil vodeći kandidat Europskih konzervativaca i reformista.