Četvrtak: sunčanije, toplije, ali još ponegdje kiša

Polako završava jedno od najhladnijih razdoblja u ovom dijelu godine, a osim slabijeg vjetra - sljedećih dana u većini Hrvatske ni kiša neće biti tako česta i obilna kao u prvoj svibanjskoj polovini, tijekom koje su ponegdje postignuti kojekakvi svibanjski rekordi. Stoga će se i stanje s vodostajima polako smirivati, ali ne još posvuda. U nastavku ovog tjedna, a i u većini sljedećega, sunčanih će sati biti znatno više nego do sada, pri čemu će i temperatura zraka porasti na vrijednosti bliže prosječnima za ovo doba godine, gdjekad i malo više od njih. No, na žalost mnogih, vjerojatno najviše poplavljenih - i dalje neće biti stabilno i suho.

Nakon za svibanj rekordnih dnevnih količina oborine u Delnicama i splitskoj zračnoj luci, te već nadmašene dosadašnje najviše svibanjske količine oborine u Komiži, te ponegdje u unutrašnjosti kao rijetko kada, možda i nikada doživljenoga tako dugog razdoblja s tako jakim vjetrom s olujnim udarima - tijekom srijede - dana HRT-a - i snijeg je na meteorološkoj postaji DHMZ-a Puntijarka bio kao malo kada u svibnju. Posljednji je put snježni pokrivač 1 cm i deblji izmjeren u svibnju 1991. godine, a ni prije toga nije bio osobito čest - samo 1989., 1985. i 1981. godine, kada su počela službena mjerenja.

Još raritetnija je u mnogim mjestima srednja temperatura zraka prve polovine svibnja. Kao da pokušava djelomično ublažiti iznadprosječnost prve trećine 2019. godine - prva polovina ovog mjeseca je među najhladnijima u povijesti mjerenja ovog dijela godine. U Zagrebu, na postaji Maksimir, srednja najviša temperatura zraka od 1. do 15. svibnja bila je samo 16,4 °C. Niža, i to za samo 0,1 °C, bila je samo 1960. godine. U Splitu je blizu rekorda i srednja najviša temperatura zraka, koja je ove godine samo 17,8 °C, a i srednja najniža - samo 11,7 °C. Niže su vrijednosti, i to za malo, bile samo 1987., odnosno 1978. godine.

Još neke zanimljivosti vremena prošlih i budućih dana može se naći u meteorološki izvještajima koje je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, koji surađuje s HRT-om - najprije Radio Zagrebom, još od 1953. godine.

Još detaljnija aktualna vremenska prognoza, i to za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, najnovijoj medijskoj platformi - rezultatu višedesetljetne suradnje HRT-a i DHMZ-a.Četvrtak - sunčanije, toplije, ali još ponegdje kiša

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do većinom oblačno. Mjestimice još može biti malo kiše, a ujutro je ponegdje moguća i magla. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 7 °C, a najviša dnevna od 14 do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno, ponegdje uz malo kiše, uglavnom u prvom dijelu dana. Vjetar uglavnom slab sjeverni. Jutarnja temperatura oko 7 °C, a poslijepodne oko 14 °C.

Mnoštvo oblaka u četvrtak će još biti i u gorskim predjelima - u Gorskom kotaru gdjegod još i uz malo kiše, a u Lici su moguća i kraća sunčana razdoblja. Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, uz slabu i umjerenu, ujutro moguće i jaču buru, poslijepodne na otvorenom sjeverozapadnjak. More malo i umjereno valovito.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a uglavnom poslijepodne u unutrašnjosti, te južnije od Splita, postoji mogućnost lokalnog pljuska i grmljavine. Ujutro slaba do umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak, uz malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura od 17 °C u Zagori do 21 °C na obali.

Uz promjenljivu naoblaku, na jugu je Hrvatske najveća vjerojatnost mjestimične slabe kiše, pa i pljuskova praćenih grmljavinom. Vjetar slab, a more mirno do malo valovito. Jutarnja temperatura od 11 °C u zaobalju do 14 °C na obali."

Od petka još toplije, većinom i sunčanije, ali ne i suho...

"U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano, a uglavnom u gorju mogućnost poslijepodnevnog pljuska. Vjerojatnost pljuskova i grmljavine u drugom dijelu subote i nedjelje raste i drugdje u unutrašnjosti, osobito u središnjoj Hrvatskoj, a nestabilno će biti i idući tjedan. Najviše sunčanog vremena tijekom vikenda će vjerojatno biti na istoku. Vjetar uglavnom slab južni i jugoistočni, od ponedjeljka jugozapadni. Temperatura zraka u porastu.

I na Jadranu će sljedećih dana biti toplije nego u četvrtak. I pritom u petak većinom sunčano, a zatim ponovno nestabilno. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i grmljavine, najčešće na sjevernom Jadranu, a mogući su i izraženiji pljuskovi. U petak slab i umjeren jugozapadnjak i jugo, koje će u subotu biti i jako, a zatim većinom umjereno.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će umjerene koncentracije peludi drveća biti u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i umjerena koncentracija peludi korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u četvrtak će u mnogim krajevima biti umjeren, na Jadranu većinom i visok.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                prognoza od sljedećeg dana