Utorak: vjetrovito, kiša, snijeg, relativno hladno

I dok neki saniraju posljedice dosadašnjeg nevremena i još se "bore" s jakim i olujnim vjetrom i obilnom kišom, ponegdje čak i rekordnim dnevnim količinama u svibnju, drugi o tome i ovom relativno hladnom proljetnom razdoblju smišljanju šale i pitaju se, kao u pjesmi: "Kako to, kako to?" da udari vjetra oko 100 km/h ponegdje na kopnu stvaraju veće nevolje nego često znatno jači na Jadranu, gdjekad i dvostruko jači. A jedan od najjednostavnijih odgovora može biti citat iz bosanskohercegovačke drame i nekadašnjeg kandidata za Oskara: "Kod amiže Idriza": "Tak'a gradnja."

Gradnja, a i konfiguracija i orografija terena našeg dijela Europe, u kombinaciji s povremenom kišom, ponegdje i obilnijom, u gorju i snijegom, osobito višem - i tijekom utorka i srijede prouzročit će mnogobrojne nevolje. Naravno, i daljnji porast vodostaja, i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Vjetar će u kopnenom području slabjeti, ali će i dalje često biti jak, u noći i u srijedu prijepodne još ponegdje s olujnim udarima. Na Jadranu će pak bura u utorak i srijedu biti rasprostranjenija nego u ponedjeljak, pa i većinom jača, ponegdje i olujna, ne samo na udare, te će i dalje otežavati prometovanje, mjestimice ga i onemogućavati.

U drugom dijelu tjedna slijedi smirivanje situacije - atmosferske, ne "strujne" kao u "amidži Idrizu", pa će biti barem djelomice sunčano i osjetno toplije, iako i dalje nestabilno, uz povremenu mjestimičnu kišu, na Jadranu za vikend vjerojatno i umjereno do jako jugo.

Detaljnije o prošlom i budućem vremenu može se pročitati u posebnom priopćenju DHMZ-a, a i u prognozi koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Utorak: vjetrovito, većinom uz kišu, ponegdje i obilnu, te relativno hladno, u gorju i uz snijegDunja Plačko-Vršnak: "U utorak obilnijih oborina mjestimice može biti na istoku zemlje, uz oblačno i razmjerno hladno vrijeme. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar uz temperaturu između 5 i 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj i dalje vjetrovito, uz povremenu kišu, mjestimice moguće i obilniju. Puhat će jak, na udare i olujni sjeverni vjetar koji će u drugom dijelu dana postupno slabjeti. Temperatura zraka između 5 i 9 °C.

Razmjerno hladno bit će i u gorju. Bit će kiše, a iznad 700 metara nadmorske visine i susnježice i snijega. Na sjevernom Jadranu promjenljivo, uz povremenu kišu i pljuskove, ali i dalje vjetrovito, uz jaku, na udare i olujnu buru. More valovito, prema otvorenom i jače valovito. Temperatura zraka u gorju između 0 i 5 °C, na Jadranu od 8 do 13 °C.

Jake, na udare i olujne bure bit će i u Dalmaciji. Bit će promjenljivo sa sunčanim razdobljima, a mjestimice može biti kiše i pljuskova. Temperatura zraka između 13 i 17 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske u početku će još biti umjerenog juga, koje će tijekom dana postupno okretati na istočnjak i buru. Uz promjenljivu naoblaku još će povremeno biti kiše i pljuskova. Jutarnja temperatura od 10 do 13 °C, a najviša dnevna oko 16 °C."

U srijedu još česta kiša, na Jadranu i bura, zatim sunčanije i toplije, ali nestabilno

"I u nastavku će tjedna na kopnu biti povremene kiše, pa i u obliku pljuskova, češćih, još ponegdje i obilnijih u srijedu. Od četvrtka se očekuju sunčana razdoblja, sve češća u drugoj polovini tjedna, pa će biti i toplije, ali i dalje nestabilno, uz mjestimičnu kišu. U srijedu će vjetar posve oslabjeti.

Na Jadranu sljedećih dana djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremeno će biti kiše i pljuskova. Bura će u srijedu oslabjeti pa će vjetar biti promjenljiva smjera, a u petak će ponovno okrenuti na jugo, koje će u subotu jačati. Bit će postupno toplije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u utorak će u Hrvatskoj biti najviše umjerene koncentracije peludi korova i drveća, i to ne u svim područjima.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u utorak će u većini Hrvatske i okolice biti nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                prognoza od sljedećeg dana