Ponedjeljak: vjetrovito, kišovito, relativno hladno

Premda to mnogima ne odgovara - prognoze su ovih dana prilično postojane pa se relativnom detaljnom opisu razvoja vremena sljedećih dana objavljenom u subotu, pa i prije, još od srijede, čak i utorka - nema što odviše dodati. Ni promijeniti. Ostaje nam samo prilagoditi se jako neuobičajenom, pa i opasnom vremenu u ovom dijelu svibnja! I još najbolje - ne izlaziti na otvoreno te odgoditi putovanje po Hrvatskoj do srijede, pa čak i četvrtka.

Diljem će Hrvatske biti vjetrovito kao malo kada pa kišobrani kao zaštita od barem povremene kiše, štoviše - gdjegod i obilnije - neće biti od velike pomoći
. I dok na Jadranu i područjima uz njega jaka i olujna bura nije neobična ni osobito rijetka pojava, pa čak ni orkanski udari podno Velebita - u mnogim mjestima sjeverne Hrvatske tijekom ponedjeljka, dijelom i utorka, nastavit će se u nedjelju započeti problemi s olujnim udarima vjetra. Stoga će vatrogasci i neke druge hitne službe i dalje imati dodatnih aktivnosti.

I temperatura zraka u prvom dijelu tjedna u mnogim će krajevima biti raritetna za ovo doba godine. Srećom, ne najniža dnevna, nego "samo" najviša. Poslijepodneva će biti hladna kao rijetko kada, ponegdje vjerojatno i nikada u razdoblju između 13. i 15. svibnja, a ako se rekordi na pojedine nadnevke i ne dogode - srednja najviša temperatura zraka toga razdoblja gotovo sigurno će barem mjestimice biti rekordno niska, osobito u sjevernim krajevima unutrašnjosti.

Uz sve to, valja spomenuti i da će munja i gromova biti uglavnom na Jadranu, a u gorju će mjestimice padati i snijeg - u ponedjeljak vjerojatno u višem, u utorak i nižem.

Zbog čestih oborina, ponegdje i obilnih, ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini - vodostaji rijeka već tijekom nedjelje su ponegdje počeli rasti, a sljedećih će dana još i više.

Srećom, od srijede će atmosferske prilike biti stabilnije pa će oborina biti manje, a sunčanog vremena više, pri čemu će i temperatura zraka zamjetno porasti. I vjetar će slabjeti, tijekom tijekom utorka najprije u sjevernim krajevima unutrašnjosti, u srijedu i na Jadranu...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće je dane za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Ponedjeljak: vjetrovito, kišovito, relativno hladnomr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak će na istoku zemlje biti većinom oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom. U Podunavlju su moguća i kraća sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, mjestimice i s vrlo jakim udarima. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 13 °C, a najviša dnevna između 13 i 17 °C. 

U središnjoj Hrvatskoj osjetno hladnije nego na istoku, uz oblačno i kišovito vrijeme, osobito u prvom dijelu dana, kada mjestimice može pasti i obilnija kiša. Puhat će jak, na udare i olujan sjeverni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo i pretežno oblačno s kišom ili pljuskovima s grmljavinom, koji mjestimice mogu biti i obilniji. Krajem dana i u noći na utorak u gorju ponegdje može biti susnježice i snijega. Puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita na udare i orkanska. Temperatura zraka od 3 do 7 °C, na moru između 9 i 14 °C. 

U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će većinom umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Jutarnja temperatura od 9 do 14 °C, a najviša dnevna od 13 do 17 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivo oblačno vrijeme, povremeno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo."

Do srijede još prohladno i vjetrovito, uz čestu kišu, zatim stabilnije, sunčanije, toplije...

"Na kopnu u utorak i srijedu i dalje većinom oblačno s kišom, ali ipak slabijom nego u ponedjeljak. U utorak u gorju mjestimice može biti susnježice i snijega. Od četvrtka više sunčanog vremena, tek ponegdje uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova te toplije. U utorak se očekuje slabljenje sjevernog vjetra, a u srijedu i četvrtak većinom tiho.

Na Jadranu idućih dana promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom i pljuskovima, osobito do sredine tjedna, od kada se očekuju i dulja sunčana razdoblja. U utorak bura će postupno slabjeti, a u četvrtak prolazno će zapuhati umjereno jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će u većini Hrvatske biti najviše umjerene koncentracije peludi korova i drveća.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u ponedjeljak će u većini Hrvatske i okolice biti nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                                prognoza od sljedećeg dana