Europska poruka mladima: Demokracija funkcionira jedino ako glasate

Predstavnici europskih institucija u Hrvatskoj pozvali su u petak mlade da izađu na europske izbore jer će time doprinijeti svojoj i boljoj budućnosti EU-a. 

-
Demokracija funkcionira jedino ako ljudi participiraju i glasaju, poručila je u petak na zagrebačkom Europskom trgu voditeljica Ureda Europskog parlamenta Violeta Staničić.

Slušalo ju je petstotinjak maturanata i maturantica iz škola diljem Hrvatske, okupljenih u središtu Zagreba u sklopu kampanje Ovajputglasam.eu.

- Danas je trenutak da uživamo i da se upoznamo, da se vi, iz 50 škola iz cijele Hrvatske koji su sudionice našeg projekta, upoznate među sobom. Ali isto tako da i razgovaramo o tome što vas najviše zanima", kazala je Stanišić. 

Događanje je organizirano u sklopu obilježavanja Dana Europe i priprema za izbore za Europski parlament. 

- Ono što birate za Europski parlament, to su pravi predstavnici građana, jedini koji imaju pravi demokratski legitimitet. Europski parlament je zakonodavna institucija, a Komisija jedina ima pravo predlagati zakone, osmišljavati incijative, na neki način kontrolirati kako se provode zakoni Europskog  parlamenta i vijeća", poručio je u uvodnom govoru voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević.

Mlade je pozvao da izađu na izbore i izaberu one koji podržavaju europski projekt jer je to jedini zalog stvarne istinske budućnosti Europe. "A u tome ćete vi najduže i najviše uživati", rekao je. 

Istaknuto je i aktivno sudjelovanje u politikama EU-a važno za iskorištavanje svih prilika koje mladima Europska unija pruža za obrazovanje, putovanja i stjecanje iskustava.