Četvrtak: južina, kiša, ponegdje i obilnija

Nastavlja se promjenljivo i za doba godine relativno hladno vrijeme pa će nakon dva suha dana, u četvrtak opet u većini Hrvatske biti kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će gdjegod umjeren jugozapadnjak, na Jadranu još jače jugo, mjestimice na udare i olujno. Pritom će jutro biti osjetno toplije nego u srijedu, a poslijepodne svježije. Do kraja dana sa zapada slijedi barem djelomično razvedravanje pa će jutro u petak na kopnu opet biti maglovito i svježije, ali manje nego u srijedu.

Tijekom petka su pljuskovi mogući uglavnom u gorju, a sasvim stabilno neće biti ni u topliju subotu.

Od nedjelje ponovno znatnija promjena vremena s kišom, munjama, gromovima, padom najviše dnevne temperature zraka, a u gorju, uglavnom višem, u ponedjeljak je opet moguć snijeg.

A ako priželjkujete i nadate se suhom i osjetno toplijem vremenu u nastavku sljedećeg tjedna - mogli biste ostati razočarani. No poslije toga - šansa je puno veća.


Ipak, možda barem nešto utješno - vjerojatnost mraza sljedećih je dana iznimno mala. "Napokon.", vjerojatno će komentirati mnogi, posebice oni željni toplijeg vremena. Inače, premda je najniža jutarnja temperatura zraka u Zagrebu u Maksimiru u srijedu bila viša od svibanjskog "minimuma", i čak u meteorološkoj kućici na 2 metra visine nije bila ni "negativna" kao u, primjerice, Sinju, gdje je motritelj na meteorološkoj postaji malo izvan grada izmjerio samo -2 °C, a ni u Gospiću, Otočcu i na Plitvičkim jezerima i Zavižanu, gdje je bilo -1 °C - 8. svibnja u 8 sati izmjerenih 2,1 °C najniža je temperatura zraka toga nadnevka na postaji Zagreb Maksimir od 1949. godine, od kada postoje svakodnevna mjerenja.

I dodatna moguća zanimljivost - srednja najniža temperatura zraka posljednja 3 dana u Maksimiru je bila 3,8 °C - niža je bila samo 1957. i 1979. godine!? A u iste dane prošle godine u Maksimiru su jutra bila rekordno topla s prosječnom najnižom temperaturom čak 14,4 °C!? Samo poneku decimalu manje od ovogodišnje srednje najviše temperature od 6. do 8. svibnja!? Priroda teži ravnoteži?! Klima nam se klima?! Možda. Vjerojatno! A svojevrsno opravdanje može biti i ona poznata Preradovićeva: "Stalna na tom svijetu samo mijena jest."

Četvrtak - većinom oblačno i svježije, uz kišu, ali jutro toplije

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
 pretežno oblačno, uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, a najviša poslijepodnevna uglavnom 13 ili 14 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj dnevni hod temperature biti mali, uglavnom od 10 do 14 °C, jer će sve do kasnog poslijepodneva biti oblačno, uz kišu, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, te mjestimice umjerenim jugozapadnim vjetrom.

Još vjetrovitije i kišovitije bit će u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će uglavnom u noći i prijepodne ponegdje biti i obilnijih pljuskova i grmljavine, a u gorju i jakih udara jugozapadnjaka, na moru juga. U drugom dijelu dana razvedravanje i slabljenje vjetra. Temperatura zraka ujutro od 6 do 9 °C, uz more 10 do 12 °C, a poslijepodne 14 do 17 °C, u gorju oko 12 °C.

I u Dalmaciji oblačnije i ujutro toplije nego du srijedu, uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu, te uz umjereno i jako jugo, na udare gdjegod i olujno, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito.

Podjednako valovito i vjetrovito zbog umjerenog i jakog juga bit će i na jugu Hrvatske, uz povremenu kišu uglavnom poslijepodne, kada su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Temperatura zraka bit će uglavnom između 11 i 17 °C.
U petak i subotu stabilnije i danju toplije, a od nedjelje opet...

U petak i subotu na kopnu ponovno danju toplije, ali nakon svježijih jutara nego u srijedu, te osobito u petak uz čestu maglu. Poneki pljusak moguć je uglavnom u gorju, posebice u petak poslijepodne i potkraj subote. Od nedjelje opet toplija jutra, ali danju hladnije, uz većinom oblačno, vjetrovito i kišovito vrijeme, ponegdje i uz obilnije pljuskove s grmljavinom.

Premda neće biti sasvim stabilno, i na Jadranu će u petak i subotu biti znatno mirnije, sunčanije i toplije nego u četvrtak i osobito od nedjelje, kada će ponovno biti često obilne kiše i grmljavine, te najprije umjerenog i jakog juga, zatim još jače bure, već u nedjelju na sjevernom dijelu, zatim i južnije.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom na sjevernom Jadranu.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u četvrtak će u većini Hrvatske i okolice biti nizak.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana