Rokova prva proba oduševila eurovizijske novinare

Hrvatski "dream team", nakon što je kao posljednja delegacija, sletio 6. svibnja u kasnim večernjim satima u Tel Aviv, već sljedeće je jutro bio u Expo centru – a na grandioznoj eurovizijskoj pozornici u paviljonu 2 – Roko je održao svoju prvu eurovizijsku probu, koja je oduševila i eurovizijske novinare.

Službena eurovizijska web stranica "eurovision.tv" prikazala je isječak s probe, na kojoj je vidljivo kako je Rokov nastup obojen u "zlatno", te da je dodatno plesačko pojačanje u funkciji Rokovih anđela čuvara.

Šefica hrvatske delegacije Elizabeth Homsi zadovoljna je odrađenom prvom probom. Prva proba pokazala je da Hrvatska ima jaku i razrađenu koncepciju nastupa. Upravo ono čemu smo težili i u mjesec i pol dana pripremali s produkcijom Euroosnga ne bismo li do 16. svibnja ostvarili finalno izrežiran nastup koji prati dramaturgiju poruke pjesme "The Dream". Roko i plesači odradili su odličan posao, osvijestili prostor u kojem se nalaze i definirali nove momente na sceni koje će fiksirati već  za drugu probu koja je na rasporedu u subotu u 10 sati, kazala je.

Fotogaleriju s probe pogledajte ovdje.Novinari koji su pratili probu uživo u Press centru spontano su ustali i zapljeskali uz ovacije. "To ne radimo često, znajte, tako da Hrvatska – ovo vam je veliki kompliment za Roka!" u svojoj video recenziji je istaknuo Euroxx, koji Rokov glas smatra najboljim vokalom na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije, te predviđaju ulaz u finale.

ESCunited izvještava kako Hrvatska ima izvrstan scenski nastup, koji šalje jasnu poruku s eurovizijske pozornice. ''Iako nisam obožavatelj anđela i slične tematike, ovaj nastup mi se sviđa – jer ima priču i ima smisla. Svojim glasom činiš ovaj svijet boljim mjestom'', u intervjuu s Rokom istaknula je novinarka ESC Bubblea.

Roko ističe kako treme nema, no uzbuđenje prvim nastupom na eurovizijskoj pozornici bilo je opravdano prvom probom: S obzirom na to da mi anđeli simbolično vraćaju krila na eurovizijskoj pozornici, to se logično i smisleno nadovezuje i kao krunidba mog prvog eurovizijskog nastupa. Hoće li nam se nastup pozlatiti – ne znamo, no u to vjerujemo kao delegacija, poručio je.

Na pitanje novinara kako mu je pjevati u ležećem položaju, naš 19-godišnji predstavnik se našalio: Čini mi se da u tom položaju zvučim i bolje.

Prva eurovizijska proba otkrila je i autora pjesme Jacquesa Houdeka u funkciji back vokala: Tko ne bi poželio pjevača poput Jacquesa u ulozi back vokala? Bila je to moja velika želja i čast mi je što je Jacques pristao. Uostalom, svojom neponovljivom izvedbom pjesme "My Friend" prije samo dvije godine, po glasovima 200 milijuna gledatelja, ušao je u Top 10, tako da je ovo i strateški važno… Iako je skriven od kamera, njegov glas i ta mistika dodat će posebnu vrijednost cjelokupnom nastupu, istaknuo je Roko.

Mistike oko plesača Endija Schrottera i Diega Siqueire nema – jer su u scenskoj ulozi anđela. Obojici je ovo također prvi eurovizijski nastup: Najčešće pitanje koje nam se danas postavljalo - a to je osjećaj nakon prve eurovizijske probe... kakvu god scenu zamišljali, ovo je scena iznad scene... glazba, svjetlo, atmosfera, ljudi, sve je spektakularno... Zapravo, sama činjenica da smo ovdje jest ostvareni san.


                                          Diego, Roko i Endi na pressici nakon prve probe

Roko je predstavio pjesmu "The Dream" na pressici nakon prve probe, a publici je osim odgovora na pitanja medija, kojima nikoga nije ostavio ravnodušnim, zapjevao najprije Michaela Bubblea, a kraj pressice zaokružio izvedbom pjesme "My Friend" Jacquesa Houdeka, što je publika pozdravila pljeskom na nogama.

Jacques se našalio medijima kako zapravo samo on ima tremu: Iako mi je ovo drugi eurovizijski nastup, nije isto. Ovo je potpuno novo iskustvo – jer sam u ulozi back vokala. Iako oni možda nemaju tremu, čini se da ju ja imam i u njihovo ime. Jako sam ponosan nakon prve probe. Vjerujemo da idemo u finale!

Najvažnije je voljeti i biti voljen. Osjećati ljubav. To je poruka naše pjesme,  zaključio je naš 19-godišnji predstavnik Hrvatske na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije.

U četiri dana, 35 zemalja održalo je prve probe, koje Hrvatska nastavlja već u subotu, a Roko nastupa premijerno na eurovizijskoj pozornici 16. svibnja u prijenosu uživo iz Tel Aviva na HTV 1 u 21 sat.  

Službene stranice hrvatske delegacije pri Izboru za pjesmu Eurovizije:
www.instagram.com/eurosong_hrt/
www.facebook.com/EurosongHRT/
www.hrt.hr/dora/

Službena stranica Izbora za pjesmu Eurovizije 2019: www.eurovision.tv

Evo što je ekipa HRT-a zabilježila na posljednjim zagrebačkim probama, na aerodromu prije uzlijetanja.