Etičko povjerenstvo očitovalo se o više prijava i upita

Etičko povjerenstvo u izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, koji će se održati 26. svibnja 2019. godine, objavilo je priopćenje u kojemu se očitovalo o više prijava i upita

Etičko povjerenstvo je Hrvatskim suverenistima i Živom zidu naložilo da sa svojih FB stranice uklone sadržaj kojim je počinjena povreda izbornog etičkog kodeksa te se javno ispričaju.

U vezi sa zahtjevom GONG-a da se očituje o objavi na FB stranici Zagorske stranke koja se odnosi na predsjednika i članove Zagorske stranke za Zagreb, Etičko povjerenstvo podsjeća na poštivanje kulture dijaloga i izbjegavanje osobnih i uvredljivih sadržaja kao i omalovažavanje kandidata na izborima za EP. Osobita odgovornost u tom smislu leži na čelnicima političkih stranaka, ističe Etičko povjerenstvo.

Isticanje male bočice alkoholnog pića uz slogan SDSS-a, koji poručuje da će se "žestoko boriti za prava manjina", kako su iz SDSS-a objasnili, nije povrijeđen Izborni etički kodeks. Prema stajalištu Povjerenstva, riječ je o izbornoj dosjetki i metaforičkoj figuri koja ne izlazi iz okvira slobode dopuštenog izbornog sadržaja.

GONG je od Etičkog povjerenstva tražio očitovanje o pojavljivanju kandidata HDZ-a na izborima u EP Karla Resslera na svečanosti obilježavanja akcije "Bljesak" te objavi s tog događaja na službenoj FB stranici Karla Resslera, te pojavljivanje kandidata s liste Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti uz gradonačelnika Zagreba Milana Bandića na proslavi Praznika rada u Maksimiru. Povjerenstvo je zaključilo da nije došlo do povrede izbornog etičkog kodeksa.

Etičko povjerenstvo je odbacilo prijavu dr. Marine Lichter Štajduhar protiv Ivane Delaš.

GONG je tražio i očitovanje o objavi na Facebooku kandidatkinje Marijane Petir. Etičko povjerenstvo je utvrdilo da u spornoj objavi nema elemenata povrede izbornog etičkog kodeksa.