Ponedjeljak: kiša, snijeg, relativno hladno, bura...

Prodori hladnog zraka u ovom dijelu godine rijetko su kome priželjkivani i voljeni kao "dražesni pupoljci svibanjski", ali ne bi trebali biti iznenađujući jer nisu odviše neuobičajeni. Dapače, čak i kasnije u mjesecu, a ne samo na njegovom početku kao sada. Uostalom, zbog toga su naši stari prozvali "ledenim svecima" imendane svetaca rimokatoličke crkve početkom drugog svibanjskog desetodnevlja. No, ima ih koji imaju "selektivno pamćenje" i kao u pjesmi - "pamte samo sretne dane", pa bi i početak ovoga svibnja mogli proglasiti kao nikad doživljeni i slično, premda se u bazama meteoroloških podataka nalaze i hladniji svibanjski dani, čak i potkraj mjeseca. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru, primjerice, 28. svibnja 1957. je najkasniji dan poslije zime, a prije rujna, s najvišom dnevnom temperaturom zraka nižom od 10 °C na toj postaji. A iste je godine u Maksimiru, 6. svibnja izmjerena najniža najviša dnevna tempratura u svibnju - samo 6,3 °C. Istoga je pak dana 2003. godine izmjereno čak 32,2 °C - nije najviša svibanjska temperatura u Maksimiru, ali ni puno niža od nje...

Sve napisano ne umanjuje mjestimičnu hladnoću ove nedjelje, koja je u nekim mjestima bila hladna kao malo koji peti dan svibnja! Posebice njezino poslijepodne. Relativno hladno bit će i u ponedjeljak, mjestimice čak i hladnije nego u nedjelju. No, možda nekima utješno - ova dva dana u mnogim će kopnenim krajevima vrlo vjerojatno biti najhladniji dani ovoga svibnja.

Osim hladnoće pojačane
vjetrom i čestom kišom, u gorju je padao - i još će padati - i snijeg, pa će ga tijekom ponedjeljka biti više nego u nedjelju navečer - na Sljemenu 1 cm, Pargu 2, Zavižanu 7 cm. Poneke pahulje može biti i blizu mora, pa čak i na nekim otocima jer će puhati često jaka, ponegdje i olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima. No, na južnom će dijelu još biti i juga i jugozapadnjaka.

U noći na utorak slijedi razvedravanje i slabljenje vjetra pa je u utorak i srijedu ujutro na kopnu pri tlu moguć mjestimičan slab mraz, ali i porast dnevne temperature zraka, uz barem djelomice sunčano vrijeme. 

Stabilizacija atmosfere bit će kratkotrajna. Već tijekom srijede kreće nova južina - pad tlaka, jugozapadnjak i jugo, a do kraja dana i tijekom četvrtka opet i kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom, koji neće sasvim izostati ni u nastavku novoga tjedna...

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko - Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Ponedjeljak - relativno hladno i vjetrovito, česta kiša, ponegdje i snijeg...Dunja Plačko - Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a na vrhovima Psunja i Papuka nakratko može biti susnježice i snijega. Prema večeri u zapadnoj Slavoniji prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Temperatura između 5 i 9 °C, a dojam hladnoće pojačavat će povremeno umjeren do jak sjeverozapadnjak.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju susnježicom i snijegom. Od sredine dana prestanak oborina, a prema večeri i djelomično razvedravanje. I dalje vjetrovito uz umjeren i jak sjevernjak te razmjerno hladno.

I u gorju će biti relativno hladno, uz temperaturu između 0 i 5 °C. Prevladavat će oblačno, povremeno uz kišu, iznad 700 m i susnježicu i snijeg. Poslijepodne će oborine postupno prestati. Na sjevernom Jadranu bit će vjetrovito uz jaku, na udare olujnu buru, koja će prema kraju dana slabjeti. More valovito, prema otvorenom i jače valovito. Bit će umjereno do pretežno oblačno uz kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom. Na dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka i vrlo jaka bura, prema jugu istočnjak i jugo. More umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka ujutro između 9 i 13 °C, u unutrašnjosti oko 5 °C, a poslijepodne između 12 i 16 °C.

Promjenljivo s kišom i grmljavinom bit će i na jugu Hrvatske. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će oslabjeti i postupno prema kraju dana okrenuti na buru. Temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 °C."

U utorak i srijedu sunčanije i danju toplije, ali ujutro ponegdje mraz. U srijedu južina pa opet...
"Prema sredini tjedna na kopnu barem djelomice i danju toplije. Ujutro po kotlinama gorskih krajeva, ali i ponegdje na sjeverozapadu može biti slabog mraza. U četvrtak novo naoblačenje s kišom uz porast jutarnje, te manji pad poslijepodnevne temperature zraka.

I na Jadranu pretežno sunčano, u srijedu uz više oblaka prema kraju dana pa će u četvrtak biti povremene kiše, ponegdje i pljuskova s grmljavinom. Od petka ponovno sunčanije i još malo toplije. Puhat će sjeverozapadnjak koji će u srijedu okrenuti na jugo, u četvrtak i jugozapadnjak, a u petak ponovno na sjeverozapadnjak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko - Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom na sjevernom Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana