Nedjelja: kiša, ponegdje i snijeg, hladnije, bura, jugo

Štićenicima sv. Florijana ovih dana dodatne aktivnosti nije prouzročila vrućina i suša. Neće ni sljedećih. Posebice ne u nedjelju i ponedjeljak, čija će poslijepodneva u većini Hrvatske biti najhladnija u prvom svibanjskom desetodnevlju. Kao rijetko kada, ponegdje možda čak i nikada u ovom dijelu godine. I jutra će mjestimice biti relativno hladna, najprije u gorju, a u utorak, nakon razvedravanja, i drugdje po unutrašnjosti, uz mogućnost slaba mraza pri tlu.

Osjećaju hladnoće u nedjelju i ponedjeljak će pridonijeti i često umjeren i jak sjeverozapadni, sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Međimurju i Podravini gdjegod na udare i olujan, a na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, uglavnom podno Velebita i s orkanskim udarima, dok će se prema jugu još u nedjelju zadržati jugo.

Povremeno će biti kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom, a u gorju i snijega, osobito u višim dijelovima uz stvaranje pokrivača. Štoviše, uz buru su snježne pahulje moguće i ponegdje uz more, pa čak i na nekim otocima, u nedjelju sjevernog Jadrana, u ponedjeljak i južnije.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Nedjelja - većinom hladnije, kiša, ponegdje i snijeg, na Jadranu bura, jugo...mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit umjereno i znatno oblačno, povremeno s kišom. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C, a najviša dnevna između 12 i 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjeren i jak, u Podravini i Međimurju na udare i olujan sjeverni vjetar. Temperatura zraka od 5 do 10 °C, prema kraju dana u osjetnom padu.

U gorju oblačno u početku s kišom, a zatim uz osjetan pad temperature zraka susnježicom i snijegom, a moguće je i stvaranje snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu većinom oblačno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10 °C, zatim uz pad između 2 i 6 °C. Uz obalu od 10 do 15 °C, poslijepodne u padu.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji. Puhat će umjerena i jaka bura, na južnom dijelu jugozapadnjak i jugo. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 14 °C, a najviša dnevna između 15 i 18 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivo i nestabilno vrijeme, s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom, koji mogu biti i obilniji. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo."

U ponedjeljak još svježe, uz oborine i buru, a od utorka stabilnije, sunčanije, toplije...

"U ponedjeljak u unutrašnjosti postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje, a u utorak i srijedu barem djelomice sunčano i danju toplije. U četvrtak prolazno naoblačenje s kišom. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji će u utorak oslabjeti.

Na Jadranu u ponedjeljak kiše će biti manje, i to uglavnom u Dalmaciji. U utorak i srijedu pretežno sunčano i toplije, a u četvrtak novo prolazno naoblačenje s pljuskovima. U ponedjeljak bura će se proširiti duže većeg dijela obale, a krajem dana će slabjeti. U utorak će okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadnjak, a u srijedu će zapuhati jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u nedjelju će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom na sjevernom Jadranu, a visoke koncentracije peluda drveća bit će u istočnoj Hrvatskoj.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana