Subota: kišovitije, većinom i svježije, južina

"Ne uzdajte se u vrijeme, ono nosi sa sobom i zlo i dobro.", napisao je davno Niccolo Machiavelli, kojem je na ovogodišnji 3. svibnja - Svjetski dan Sunca - 550. godišnjica rođenja. A možete li se pouzdati u vremenske prognoze - prosudite sami. Posljednjih su dana prilično dosljedne - slijedi nam još jedna znatnija promjena vremena - s padom temperature i kišom, gdjegod i obilnijom, a u nedjelju i ponedjeljak mjestimice i snijegom, uglavnom u gorju. Naravno, na sjevernom će dijelu Jadrana nakon subotnjeg juga - u nedjelju zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima, a početkom novoga tjedna malo slabije bure i tramontane bit će i na južnom dijelu Jadrana, gdje će do nedjelje puhati jugo i oštro. Stoga, po još jednom Machiavellievoj: "Ono što se predvidi može se spriječiti." - ako već ne možete odgoditi - mudro planirajte aktivnosti na otvorenome sljedećih dana, osobito nedjeljna putovanja gorjem i sjevernim dijelom Jadrana. I nemojte se iznenaditi ako se snježne pahulje u nedjelju pojave i na nekim otocima sjevernog Jadrana, a u ponedjeljak i na najvišem dijelovima Brača i Pelješca.

Naravno, i pripremite topliju odjeću za nedjelju i ponedjeljak, osobito ako živite u unutrašnjosti, gdje će poslijepodnevna temperatura zraka biti među najnižim znanim u ovom dijelu godine - bliža prosječnim najnižim, a ne najvišim vrijednostima. A s razvedravanjem u utorak u unutrašnjosti pri tlu prijeti i mjestimičan mraz...


Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

U subotu kišovitije, većinom i svježije, južinadr. sc. Tanja Renko: "U subotu će istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Prijepodne uglavnom suho, a poslijepodne će rasti vjerojatnost za mjestimičnu kišu ili pljuskove, posebno u dijelovima zapadne Slavonije. Jutarnja temperatura od 8 do 11 °C, a poslijepodnevna između 18 i 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačnije, ponegdje i pretežno oblačno. Kiše će ponegdje biti već prijepodne, a poslijepodne su mogući i izraženiji pljuskovi. Poslijepodnevna temperatura zraka od 14 °C u oblačnijim predjelima do 17 °C uz dulja sunčana razdoblja.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu, pa i pljuskove s grmljavinom, uz koje će ponegdje pasti i obilnija kiša. Umjereno do jako jugo do večeri će sasvim oslabjeti, a u noći na nedjelju zapuhat će bura.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije ujutro još uglavnom suho, a u sjevernoj Dalmaciji i uz sunčana razdoblja. Prema podnevu, a osobito poslijepodne - kiše će biti sve češće i do kraja dana mjestimice će pasti i više od 40 litara po četvornome metru. Uz većinom oblačno vrijeme te umjereno i jako jugo temperatura zraka bit će većinom između 13 i 18 °C.

Na jugu Hrvatske će uz uglavnom oblačno te kišovito vrijeme dnevni hod temperature biti slabo izražen. A s umjerenim i jakim jugom more će biti umjereno valovito, na otvorenome i valovito."

U nedjelju još hladnije, uz kišu, buru, jugo, u gorju i snijeg, a od ponedjeljka...

"Zamjetno će svježije u kopnenom području biti u većinom oblačnu i kišovitu nedjelju, i to osobito u večernjim satima. Naime, u zapadnim će krajevima jutro biti najtopliji dio dana, a s padom temperature u višem će gorju biti snijega. Ponedjeljak će također biti poprilično svjež i razmjerno vjetrovit, no oborine će postupno prestati. Nakon toga uslijedit će barem dva suha i djelomice sunčana dana, a bit će i toplije. Krajem razdoblja ponovno raste vjerojatnost za promjenljivije vrijeme.

Na Jadranu u nedjelju i dalje mjestimice obilnija kiša i pad temperature, izraženiji na sjevernom dijelu, gdje će zapuhati jaka i olujna bura. U ponedjeljak će hladnije biti posvuda kako će se bura i sjeverni vjetar proširiti na cijelu obalu, a i kiša će do kraja dana prestati. Utorak i srijeda bit će sunčani, vjetar će već tijekom utorka sasvim oslabjeti. No, jugo u četvrtak će najaviti ponovno nestabilnije vrijeme.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom na sjevernom i srednjem Jadranu, a visoke koncentracije peluda drveća bit će u istočnoj Hrvatskoj.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana