Kad početkom svibnja ima kiše...


Hladan početak tjedna neka vas ne obeshrabri, jer ubrzo slijedi postupno sve toplije vrijeme. No, ipak od sredine tjedna nestabilno, uz kišu diljem zemlje, što će zasigurno usporiti radove na otvorenome i sjetvu kukuruza. Najvišu temperaturu zraka očekujemo krajem tjedna, oko 23 °C na istoku zemlje, dok se u Dalmaciji očekuje oko 21 °C.

Moguć mraz!

U prvom dijelu tjedna jutra će biti svježija, posebice u gorju, gdje su moguće vrijednosti i ispod 0 °C, pa savjetujemo da zaštitite osjetljivo bilje. Od sredine tjedna jutra će biti postupno toplija.

Ne zaboravite na zaštitu...

Prvi dio tjedna iskoristite za zaštitu nasada i usjeva, jer će kiša koja će padati u nastavku tjedna pogodovati razvoju biljnih bolesti i štetnika. Ne zaboravite sustavno pregledavati povrće u staklenicima, jer toplo vrijeme i u njima stvara uvjete za razvoj štetnika. Najviše količine oborine očekuju se u gorju i na sjevernom Jadranu, a najmanje u Dalmaciji. Tako da će se ponešto radova na otvorenom tamo moći obaviti uz manje prekide uslijed pljuskova. Ali budite na oprezu od jakog vjetra.

Tlo ponovno toplije

Uz već spomenuti hladniji početak tjedna i tlo će se nanovo malo rashladiti, ali već od sredine tjedna srednja dnevna temperatura sjetvenog sloja tla će biti na razini prošlotjednih, ako ne i malo viša. Tako se u kontinentalnim krajevima očekuju vrijednosti između 16 °C i 18 °C, a uzduž Jadrana oko 21 °C. Stoga nastavak sjetve na otvorenom i presadnju presadnica prilagodite vremenskim uvjetima.

A kiši koja će padati u većem dijelu tjedna treba se veseliti, jer kaže se: "Kad početkom svibnja ima kiše – ljetine će biti više."
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.