Četvrtak još većinom suho, sunčano i relativno toplo

Kao ni Praznik rada, ni četvrtak neće baš diljem Hrvatske biti suh, ali hoće pretežno sunčan, uz malo svježije jutro od prazničnog te još toplije poslijepodne, pa će u većini krajeva za početak svibnja biti iznadprosječno toplo. Poneki je poslijepodnevni pljusak moguć uglavnom u gorju te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Zapuhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak, na Jadranu u drugom dijelu dana sve češće jugo.

U petak će biti vjetrovitije i oblačnije, uz malo višu jutarnju temperaturu nego u četvrtak, te uglavnom malo nižu poslijepodnevnu. Povremena mjestimična kiša moguća je već prijepodne, a osobito će poslijepodne biti pljuskova s grmljavinom.

Za vikend još nestabilnije, ponegdje i uz obilniju kišu i grmljavinu, najprije uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, zatim i u sjevernijim krajevima. Temperatura će biti u padu, pa će u nedjelju mnogima u kopnenom području, pa i na sjevernom Jadranu, biti ugodno u toplijoj jakni - najviša poslijepodnevna temperatura zraka na kopnu će biti blizu prosječne najniže jutarnje za početak svibnja. Osjećaj hladnoće pojačavat će većinom umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana često jaka i olujna bura, pa i s orkanskim udarima. Stoga treba računati na probleme u prometu, a i na snijeg u gorju, osobito višem!


O atmosferskim procesima u planinskim područjima, a i o buri na Jadranu, za emisiju Znanstveni krugovi HRT-a nedavno je govorila prof. dr. sc. Vanda Grubišić - svjetski poznata meteorologinja, direktorica u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja (NCAR) u SAD-u, a od prošle godine i dopisna članica HAZU:I u ponedjeljak će još biti oborina, a i relativno hladno, uz sjevernjak, na većem dijelu Jadrana jaku buru i tramontanu. U utorak i srijedu stabilnije, sunčanije i toplije, a u sljedeći se četvrtak ponovno povećava vjerojatnost kiše, uglavnom na kopnu i kratkotrajnog zahladnjenja...

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko - Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

U četvrtak još većinom suho, sunčano i relativno toploDunja Plačko - Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Jutarnja temperatura između 9 i 11 °C, a najviša dnevna oko 22 °C.

Podjednako relativno toplo bit će u većinom sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, uz slab do umjeren jugozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorskim krajevima i unutrašnjosti Istre poslijepodne je uz umjerenu naoblaku moguć poneki pljusak. Ujutro uz obalu burin, danju vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, a navečer će zapuhati jugo. Najviša dnevna temperatura od 16 do 19 °C, na moru između 19 i 21 °C.

U Dalmaciji uz obalu i na otocima pretežno sunčano, dok će u unutrašnjosti uz umjerenu naoblaku poslijepodne postojati vjerojatnost za poneki pljusak. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, a more će biti malo do umjereno valovito. Poslijepodnevna temperatura između 20 i 22 °C.

Pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske. Ujutro uz obalu burin, a danju do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 19 do 22 °C."

Od petka oblačnije, vjetrovitije, kišovitije, hladnije...

"U petak na kopnu
promjenljivo uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom. U subotu će kiša biti češća, u nedjelju ponegdje i obilnija, a uz zahladnjenje će u gorju povremeno biti i snijega. U nedjelju će zapuhati umjeren do jak sjeverni vjetar koji će pojačavati osjet hladnoće. Povremena kiša, u gorju i snijeg, vrlo su vjerojatni i početkom sljedećeg tjedna, a zatim se očekuje smirivanje vremena.

I na Jadranu će se promjena vremena osjetiti za vikend, jer će u petak još biti dosta sunca, a poneki pljusak moguć je na sjevernom dijelu. U subotu i nedjelju promjenljivo s kišom te pljuskovima i grmljavinom, koji mjestimice mogu biti i obilniji. Kiše će još biti i u ponedjeljak, zatim sunčanije. U petak će zapuhati jako jugo. U nedjelju će na sjevernom dijelu okrenuti na jaku i olujnu buru koja će se proširiti na cijeli Jadran uz zahladnjenje.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko - Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom na sjevernom i srednjem Jadranu.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom četvrtka će u većini Hrvatske i okolice biti visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana