"Ispeci, reci - daj svoj glas"

Pod nazivom "Ispeci, reci - daj svoj glas" u Zagrebu je održana tribina mladih i kandidata za Europski parlament. Zbog slabog odaziva upravo mladih na prošlim europskim izborima, cilj je bio upoznati ih o važnosti i prednostima članstva u Europskoj uniji.

Deset kandidata s deset različitih lista predstavilo je mladima svoje programe. 

- Da bismo krenuli u pravcu kreativne Europe kružnog gospodarstva ključno je da imamo povećanje i dalje sredstava za Erasmus+ programe, rekla je mladima Mirela Holy, 11. na kandidacijskoj listi SDP-a.

- Vama dolazi Europa još bliže i zato bih ja htjela da ona stipendija koja vama bude, da bude dovoljna, da vi možete podmiriti svoje troškove u toj stranoj zemlji ,a ne da odustajete, poručila je Sonja Čikotić, 2. na kandidacijskoj listi Mosta nezavisnih lista.

Jer Europa nudi toliko toga što mladi ni ne znaju.

- Možete biti student i poduzetnik istovremeno, da je to legalan status u cijeloj EU, i kada razvijete svoj biznis kada ste student da vam se to računa u ECTS bodove, objasnio je Ivica Puljak, 1. na kandidacijskoj listi Pametno, Unija Kvarnera.

A da bi se stažistima obavljeni posao i platio, trebao bi osigurati potpisani manifest.

- Ona propisuje da se više ne može uzimati mlade ljude na neplaćeni staž u Europskom parlamentu i u europske institucije. Vjerujem da će taj primjer onda slijediti i države članice, rekla je Marijana Petir, 1. na kandidacijskoj listi grupe birača.

- Ne morate se bojati, tražite plaće jer nije normalno da se besplatno radi, to nije normalna praksa, to rade ortaci, to rade oni koji ne cijene i nisu odgovorni i ne misle o budućnosti, smatra Saša Poljanec-Borić, 1. na kandidacijskoj listi HSLS-a.

- Tko će poticati mlade ljude ako na žalost naši profesori nemaju mogućnost zaposlenja, imaju niske plaće i zapravo nemaju nikakve mogućnosti mobilnosti?, upitao je Marko Lapić iz II. gimnazije u Zagrebu.

- Treba fleksibilne plaće za najbolje, a profesore koji nisu dobri, koji ne treba njima treba dati otkaz, najbolje nagraditi još više, izjavio je Tome Antičić, 2. na kandidacijskoj listi HNS-a.

Kako u tim okolnostima mlade uopće zainteresirati za proces donošenja odluka, za politiku? 

- Informirati mlade o tome kroz obrazovni sustav recimo kroz nekakav građanski odgoj gdje se donose odluke, kako mogu donositi odluke, smatra Bojan Glavašević, 2. na kandidacijskoj listi START-a.

- Treba dati mladima šansu, mladima koji su se dokazali koji imaju određena stručna znanja i iskustva, koji imaju svoje karijere i ne ovise prvenstveno o politici, mislim da je to izuzetno bitno, rekao je Tomislav Sokol, 3. na kandidacijskoj listi HDZ-a. 

- Po meni je prva i ključna stvar je osigurati demokratizaciju škola i da mladi već kroz školski sustav mogu utjecati na odluke na razini škole, rekla je Sandra Benčić, 4 na listi Možemo! - politička platforma Nova ljevica i ORaH.

- Na pitanjima koja se njih direktno tiču oni u biti vide da mogu oblikovati svoju svakodnevicu i budućnost za sebe i za druge ljude, smatra Ana Vlahov, 9. na kandidacijskoj listi Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti.

Budućnost o kojoj i oni odlučuju za 26 dana.