Srijeda: djelomice sunčano i toplije, ali ponegdje i kiša

Povodom 30. travnja - Međunarodnog dana jazza-a - njegovi bi ljubitelji jamačno i na ovim stranicama radije pogledali i poslušali "Weather Report" nego vremensku prognozu, iako ona "obećava" i na Praznik rada i na dan sjećanja na tragediju u Borovom Selu i raketni napad na Zagreb - sunčanije i toplije vrijeme nego početkom ovoga tjedna, a i na njegovom kraju.

No, ni u srijedu i četvrtak posvuda neće biti suho - malo kiše u mnogim će krajevima, osobito sjevernim, pasti u noći na srijedu i ujutro, a tijekom oba su dana, napose poslijepodne, kratkotrajni lokalni pljuskovi najvjerojatniji u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Pritom se ne smije isključiti ni mogućnost svojevrsnog nebeskog/atmosferskog podsjećanja na godišnjicu vojno-redarstvene akcije "Bljesak". Najava nove promjene vremena bit će blagi pad tlaka te jačanje jugozapadnjaka u unutrašnjosti i juga na Jadranu.

Od petka se nastavlja razdoblje promjenljivog vremena, koje je prevladavalo i tijekom većinom relativno toplog i kišovitog travnja. Stoga će ponovno biti oblačnije, uz sve nepovoljnije biometeorološke prilike pa bi djelatnici Hitne pomoći, koja je ovog utorka obilježila 125 godina postojanja - mogli imati više posla. Na Jadranu će puhati jako jugo, mjestimice vjerojatno i olujno, a i kiša će biti sve češća, gdjekad i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Za vikend većinom još kišovitije i ponovno hladnije, osobito u nedjelju, tijekom koje je u gorju opet velika vjerojatnost snijega, a i umjerenog i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra u unutrašnjosti, te na sjevernom dijelu Jadrana jake i olujne bure, na udare možda čak i orkanske.


A o buri i drugim atmosferskim procesima u planinskim područjima govorila je prof. dr. sc. Vanda Grubišić - svjetski poznata meteorologinja, dopisna članica HAZU - za emisiju Znanstveni krugovi HRT-a.
Jake i olujne bure, mjestimične kiše, u gorju i snijega vjerojatno će biti i na početku novoga tjedna, a prema njegovoj sredini opet stabilnije, mirnije, sunčanije i toplije, znatno primjerenije početku svibnja nego tijekom njegovog prvog vikenda...

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović, meteorologinja - prognostičarka DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji..

Srijeda - djelomice sunčano i toplije, ali posvuda ne i suhodr. sc. Nataša Strelec Mahović: "I u srijedu ujutro će na istoku zemlje još ponegdje biti kiše, a zatim će se naoblaka djelomice raskinuti pa su poslijepodne moguća i sunčana razdoblja, ali i dalje uz mogućnost za poneki pljusak. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku. Mjestimice je moguć kratkotrajan pljusak, uglavnom poslijepodne. Vjetar većinom slab sjeverozapadni i sjeverni.

U gorskim krajevima promjenljivo oblačno, pa je ponegdje moguća kiša ili lokalni pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, uz slab sjeverozapadni vjetar i malo valovito more. Temperatura u gorju ujutro oko 5 °C, danju oko 15 °C, a uz more jutarnja od 10 do 12 °C, dnevna 18 ili 19 °C.

Toplije nego u utorak bit će i u Dalmaciji, i pritom uz obalu i na otocima većinom sunčano, dok će osobito u unutrašnjosti uz promjenljivu naoblaku biti mjestimičnih pljuskova s grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak, more biti malo do umjereno valovito, a vidljivost dobra.

I na jugu Hrvatske će uz obalu biti više sunčanog vremena, a u unutrašnjosti i na krajnjem jugu uz promjenljivu naoblaku treba računati na poneki pljusak s grmljavinom. Jutarnja temperatura od 8 do 12 °C, a dnevna od 16 do 19 °C."

I u četvrtak još toplije i barem djelomice sunčano, ali ne i stabilno. Od petka južina, oblačnije, kišovitije...

"I u četvrtak na kopnu djelomice sunčano i još toplije. Vjerojatnost za pljuskove tada će biti najmanja. U petak sve oblačnije, uglavnom poslijepodne mjestimice s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, a zapuhat će i umjeren jugozapadni vjetar. Za vikend i početkom sljedećega tjedna oblačnije, kišovitije i svježije.

Na Jadranu u četvrtak barem djelomice sunčano te još malo toplije. Lokalno može biti kratkotrajnih pljuskova, većinom na sjevernom Jadranu. Sjeverozapadnjak će oslabjeti i poslijepodne okrenuti na jugo. U petak promjenljivo, mjestimice uz pljuskove. Jugo će jačati, a s njim će za vikend stići i nova kiša i osvježenje.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom na sjevernom i srednjem Jadranu.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom srijede će u Hrvatskoj i okolici biti umjeren, većinom i visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana