Utorak: još povremeno kiša, relativno svježe

Premda nije bio najhladniji dan ovoga travnja, i vrijeme je prilično uspješno prognozirano više dana unaprijed, i ovaj je ponedjeljak neke neugodno iznenadio pa su se mogli čuti kojekakvi prigovori na račun prognoza. A "prav za prav", rekli bi neki kajkavci, prigovore ovaj put ne zaslužuju prognoze, nego vrijeme... No, i njega bi, s obzirom da je još uvijek "zmotani" travanj - trebalo "razumjeti"...

Za kraj travnja snijeg na Zavižanu, a i Begovom Razdolju, Platku i još ponegdje, i nije neka velika rijetkost, iako - ne padne baš često u ovo doba godine na Zavižanu oko 30 cm snijega samo tijekom noći i još oko toliko tijekom dana. No, to nije opravdanje za grupu čeških turista koje je snijeg na Zavižanu potkraj travnja iznenadio u tenisicama!?

Ni mjestimična olujna nevremena s tučom nisu osobito neobična, pa makar potaknu i proglašenje elementarne nepogode. I ponegdje obilnija kiša se događa, ali istina - ne baš često rekordna, kao primjerice ovoga ponedjeljka ujutro u Poreču i okolici Pule, gdje su se izmjerile najveće znane travanjske dnevne količine oborine - prema još neslužbenim mjerenjima - 42,8 litara po četvornome metru u Poreču i čak 56,5 litre na pulskoj zračnoj luci.

Nestabilnosti će biti i sljedećih dana, ali ipak znatno manje. Uz sve više sunčana vremena temperatura će zraka do petka ponovno rasti. A za vikend? E za to je sve veća vjerojatnost sasvim suprotne meteo-priče, s kojom bi ljubitelji suha, sunčana i topla vremena mogli biti jako razočarani. A i oni koji se tješe da je ovaj ponedjeljak najhladniji dan u ovome tjednu. Uostalom, spominjalo se da će "ponedjeljak biti najkišovitiji i najsvježiji dan prvog dijela novoga tjedna", a ne cijeloga... Srećom za njih, još ima nade za promjenu. Male, ali postoje... Trenutačno je ipak najvjerojatnije novo jačanje juga tijekom petka te dolazak novih oblaka i kiše, pa u nedjelju pad temperature i bura...

O meteorologiji u Znanstvenim krugovima

I dok će o toj mogućoj buri u nedjelju više riječi biti sljedećih dana, u utorak će u emisiji Znanstveni krugovi, na
HRT1 poslije 14 sati, prof. dr. sc. Vanda Grubišić - svjetski poznata meteorologinja - govoriti o tome kako atmosferski procesi u planinskim područjima utječu na vremenske prilike i dinamiku prometa... 

A o meteorologiji i prometu zna mnogo i mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a i predavač na Fakultetu prometnih znanosti, koji je za HRT pripremio detaljnu prognozu za sljedeće dane. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Utorak - još povremeno kiša i relativno svježemr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno i znatno oblačno. Povremeno će biti kiše, ponegdje i grmljavine, osobito u Posavini i na krajnjem istoku. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, a najviša dnevna između 13 i 15 °C.

Podjednake, pa i više vrijednosti bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može pasti malo kiše, osobito ujutro te ponovno prema kraju dana. Vjetar većinom slab zapadni i sjeverozapadni.

U gorskim krajevima većinom oblačno, povremeno s kišom. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, ponegdje uz mogućnost kratkotrajnog pljuska. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 7 °C, uz obalu između 8 i 10 °C, a najviša dnevna od 10 do 13 °C, na moru između 14 i 16 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Puhat će slab do umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito, prema otvorenom i valovito. Jutarnja temperatura od 6 do 8 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna između 14 i 17 °C.

Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura, uz također promjenljivo i nestabilno vrijeme, s čestim pljuskovima i grmljavine. Uz obalu će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak."

Sredinom tjedna stabilnije, sunčanije i toplije, pa opet...

"U srijedu i četvrtak u unutrašnjosti djelomice sunčano i toplije, ali ne posve stabilno. Povremeno su mogući rijetki pljuskovi, koji će u četvrtak biti češći. Od petka oblačnije, mjestimice s kišom, koja za vikend može biti i obilnija, uz osjetan pad temperature zraka.

Na Jadranu u srijedu i četvrtak barem djelomice sunčano i toplije, uz samo rijetko moguće kratkotrajne pljuskove. Od petka promjenljivije, uz češće pljuskove, koji za vikend mogu biti i izraženiji, praćeni grmljavinom. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak, a u četvrtak jugozapadnjak, koji će okrenuti na jugo, koje će u petak i subotu biti umjereno i jako. U nedjelju je na sjevernom dijelu sve vjerojatnija jaka i olujna bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u utorak će visoka koncentracija peluda drveća biti uglavnom na sjevernom Jadranu, a na sjevernom i srednjem Jadranu će biti visoka koncentracija peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom utorka će biti biti najviše umjeren, i to uglavnom na Jadranu i područjima uz njega.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana