Ponedjeljak: svježije, kišovitije, vjetrovitije...

Ovih su dana s vremenskom prognozom i njezinim ostvarenjem mnogi nezadovoljni - i oni koji su doživjeli pljuskove, grmljavinu i olujno nevrijeme, a i oni koji su zbog istih, koji se nisu dogodili - odgodili planirane aktivnosti na otvorenome. Bit će ih i sljedećih dana - i nezadovoljnih, i pljuskova s grmljavinom.

Vlažan i nestabilan zrak zadržavat će se iznad našeg dijela Europe pa će i dalje biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima - ili malo optimističnije - djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku - gotovo svakodnevno uz barem ponegdje povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Štoviše, u noći na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka u gorju, uglavnom višem, past će i malo snijega, koji se ne smije isključiti ni tijekom prvog svibanjskog vikenda. Pritom će vjerojatno najkišovitiji i najsvježiji dan prvog dijela novoga tjedna biti ponedjeljak, a najsunčaniji i najtopliji - iako posvuda ne i suh - srijeda, mjestimice i četvrtak.

Stoga će mnogobrojni skupovi, roštiljanja i druge prvosvibanjske aktivnosti proći uz suho, barem djelomice sunčano i ugodno toplo vrijeme, ali će neki tog prazničnog dana i pokisnuti, najvjerojatnije oni u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Morate li obaviti sjetnu - agrometeorolozi savjetuju da je najmanje nepovoljno vrijeme sredinom tjedna.

Od petka je atmosfera iznad našeg dijela Europe ponovno nestabilnija - mogući su kojekakvi razvoji vremena - pa za detaljnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati. I svakako planirati i nadati se ostvarenju one, navodno Vergilijeve: "Audentes fortuna iuvat."

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

29. rođendan TELETEKSTA HRT-a

A još poneka meteorološka informacija može se naći i na teletekstu HRT-a, koji ove nedjelje obilježava 29 godina postojanja na tv prijamnicima, a nešto kraće i na internetskim stranicama:
451 prognoza za Hrvatsku za tekući i sutrašnji dan
452 izgledi vremena za sljedeća 3 dana, posebno za kopno i more
453 sažeti opis vremena i temperatura u 8, 11, 14 i 20h (zimi 7, 10, 13 i 19h) s 39 meteoroloških postaja DHMZ-a, uz popis mjesta s jučerašnjom, poslije 20 sati i današnjom najvišom dnevnom temperaturom zraka te današnjom najnižom temperaturom
454 pregled različitih meteoroloških elemenata u 8 i 20h (zimi 7 i 19) za Zagreb, Osijek, Rijeku i Split
456 prognoza za Jadran za pomorce
457 temperatura mora u različitim terminima mjerenja u 16 mjesta u Hrvatskoj
458 visine snijega na meteorološkim postajama DHMZ-a u 7 sati
459 sažeti opis vremena u 8 i 14h (zimi u 7 i 13h) za 36 mjesta u Europi
464 biometeorološka prognoza DHMZ-a i Zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar”

Ponedjeljak - svježije, kišovitije, vjetrovitije...dr. sc. Tanja Renko: "U istočnoj će Hrvatskoj ponedjeljak biti svježiji od nedjelje, uz temperaturu od 13 do 17 °C, u predjelima gdje će biti sunčanih razdoblja. Povremeno će biti kiše, ponegdje i grmljavine, a u dijelu Posavine može pasti i više od 20 litara po četvornom metru.

U središnjoj će Hrvatskoj obilnija kiša biti vjerojatnija na Banovini i Kordunu. Prema sjeveru kiše će biti manje, a ponegdje će i izostati, najvjerojatnije u Međimurju, Zagorju i sjevernoj Podravini. Uz slab i umjeren sjeveroistočni vjetar popodnevna temperatura oko 13 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, češćom i izraženijom u prvom dijelu dana. U predjelima većinom iznad 800 metara padat će i susnježica i snijeg. Puhat će većinom umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije u noći na ponedjeljak će lokalno biti jakih pljuskova praćenih grmljavinom, ponegdje uz njih i obilnije kiše te kratkotrajno i olujnog vjetra. Tijekom dana promjenljiva naoblaka uz koju će biti i dosta sunčanog vremena te tu i tamo poneki pljusak. Puhat će umjeren i umjereno jak sjeverozapadni vjetar, poslijepodne ponegdje uz obalu i zapadni i jugozapadni. More će biti umjereno valovito, na otvorenom moguće i valovito.

Na jugu Hrvatske će također pljuskovi biti vjerojatniji u noći i ujutro te ponovno navečer. Jugo će puhati sve do jutra, pa će ono biti razmjerno toplo, a tijekom dana se, uz jugozapadnjak, temperatura neće znatnije mijenjati."

Od utorka sunčanije i toplije, ali...

"Utorak će još na kopnu biti razmjerno svjež, no kiše će već biti zamjetno manje, pogotovo na zapadu, a sunčanog vremena više nego u ponedjeljak. Sredinom tjedna toplije - svakako će biti više suhog i sunčanog vremena, no i dalje treba računati na lokalne pljuskove, posebice u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Od petka ponovno raste vjerojatnost za češću pa i izraženiju kišu te pad temperature.

I na Jadranu će u utorak pljuskova biti zamjetno manje nego u ponedjeljak, i bit će vjerojatniji u Dalmaciji. U srijedu i četvrtak prevladavat će sunčano vrijeme, a s jačim razvojem oblaka u unutrašnjosti poneki pljusak može doći i do obale u poslijepodnevnim satima. Vjetar će biti slab do umjeren, većinom sjeverozapadni i jugozapadni, potkraj četvrtka na sjevernom će dijelu zapuhati jugo. Od petka će ponovno pljuskovi biti vjerojatniji, moguće i izraženiji. No za detaljniju prognozu za to razdoblje treba pričekati još koji dan."", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će visoka koncentracija peluda drveća biti uglavnom na sjevernom i južnom Jadranu, gdje će biti i visoke koncentracije peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom ponedjeljka će biti biti najviše umjeren, i to uglavnom na Jadranu i u Podunavlju.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana