Nedjelja: promjenljivo, ponegdje kiša, jugo...

Kao i tijekom subote, ponegdje i za više od 10 °C hladnije od petka - i u nedjelju će gotovo posvuda biti sunčanih razdoblja, štoviše - u istočnijim i južnijim krajevima čak i prevladavajuće sunčano. No, bit će i povremene mjestimične kiše, pa i pljuskova s grmljavinom, gdjegod i olujnog nevremena, vjerojatno već prijepodne na dijelu sjevernog Jadrana i gorja, zatim i još ponegdje, uglavnom u zapadnim krajevima. Na Jadranu će ponovno zapuhati jugo, većinom umjereno, a navečer na sjevernom dijelu bura i sjeverozapadnjak.

U ponedjeljak oblačnije, svježije, vjetrovitije i kišovitije, mjestimice i uz obilnije pljuskove s grmljavinom, a u gorju će pasti i malo snijega - pa ako možete, putovanje kroz Gorski kotar i Liku najbolje odgodite, osobito ako više nemate zimsku opremu. Najmanje kiše, ponegdje i nimalo, vjerojatno će biti u Međimurju, Zagorju i sjevernoj Podravini. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, gdjegod na udare i olujna, a prema otvorenome moru i tramontana.

Od utorka ponovno sunčanije i toplije, uz većinom slabiji vetar, te i dalje uz svakodnevnu povremenu mjestimičnu kišu - u srijedu i četvrtak uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, u petak i drugdje, a za vikend se povećava vjerojatnost stabilnijeg vremena.


Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

29. rođendan TELETEKSTA HRT-a

A još poneka meteorološka informacija može se naći i na teletekstu HRT-a, koji 28. travnja 2019. godine obilježava 29 godina postojanja na tv prijamnicima, a nešto kraće i na internetskim stranicama:
451 prognoza za Hrvatsku za tekući i sutrašnji dan
452 izgledi vremena za sljedeća 3 dana, posebno za kopno i more
453 sažeti opis vremena i temperatura u 8, 11, 14 i 20h (zimi 7, 10, 13 i 19h) s 39 meteoroloških postaja DHMZ-a, uz popis mjesta s jučerašnjom, poslije 20 sati i današnjom najvišom dnevnom temperaturom zraka te današnjom najnižom temperaturom
454 pregled različitih meteoroloških elemenata u 8 i 20h (zimi 7 i 19) za Zagreb, Osijek, Rijeku i Split
456 prognoza za Jadran za pomorce
457 temperatura mora u različitim terminima mjerenja u 16 mjesta u Hrvatskoj
458 visine snijega na meteorološkim postajama DHMZ-a u 7 sati
459 sažeti opis vremena u 8 i 14h (zimi u 7 i 13h) za 36 mjesta u Europi
464 biometeorološka prognoza DHMZ-a i Zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar”

Nedjelja - promjenljivo, ponegdje kiša, grmljavina, jugo...Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U nedjelju će u u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, te uglavnom suho. U Posavini ujutro mjestimice može biti i magle. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a najviša temperatura oko 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, uz postupan porast naoblake. Ujutro mjestimice magla, a poslijepodne i osobito navečer bit će i kiše i pljuskova s grmljavinom, ponajprije u zapadnijim i južnjim područjima. Najniža temperatura oko 7 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno. Već prijepodne mjestimice kiša, a osobito poslijepodne i pljuskovi s grmljavinom koji mogu biti i izraženiji. Slabo do umjereno jugo u drugom će dijelu dana okrenuti na umjerenu i jaku buru i sjeverni vjetar, najprije na krajnjem sjeveru Jadrana. Najviša temperatura većinom između 13 i 18 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije djelomice, prijepodne i pretežno sunčano. Poslijepodne je poneki pljusak moguć u zaobalju, a do kraja dana vjerojatnost za kišu i grmljavinu povećava se i na obali, najprije na sjeveru. Slabo i umjereno jugo navečer će okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura oko 20 °C.

Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, a vjetar će okrenuti na jugo, uz malo do umjereno valovito more. Najniža temperatura od 8 do 13 °C, a najviša dnevna od 19 do 22 °C."

U ponedjeljak još svježije i kišovitije, uz buru, a od utorka...

"U ponedjeljak na kopnu pretežno oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom, a u gorskim će predjelima biti i susnježice i snijega. U utorak još povremeno kiša, no na zapadu i sunčana razdoblja. U srijedu i četvrtak sunčanije i toplije, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije još poneki pljusak, a u petak ponovno nestabilnije. Sjeveroistočni i sjeverni vjetar u okretanju na sjeverozapadni, u četvrtak jugozapadnjak.

Na Jadranu početkom novoga tjedna promjenljivo, povremeno s kišom i grmljavinom, osobito u ponedjeljak. U srijedu i četvrtak većinom sunčano, ali u srijedu još ne posve stabilno. U petak porast vjerojatnosti kiše. U ponedjeljak će puhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, od utorka zapadnjak i sjeverozapadnjak, a zatim i jugo. Dnevna temperatura u ponedjeljak niža, a zatim toplije.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u nedjelju će visoka koncentracija peluda drveća biti u istočnoj Hrvatske, te na sjevernom i južnom Jadranu, na kojem će biti i visoke koncentracije peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom nedjelje će visok biti uglavnom u istočnim i posebice južnijim krajevima, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana