Pričekajte sa sjetvom...

Zadnje travanjske dane u gotovo cijeloj zemlji obilježit će kišno i relativno hladno vrijeme, koje će nakratko prekinuti radove na otvorenome. U kontinentalnim krajevima najtoplije će biti sredinom tjedna, uz temperaturu i oko 20 °C. Uzduž Jadrana će najviša temperatura zraka vjerojatno biti tek krajem tjedna, oko 21 °C. I jutra će biti hladnija, osobito početkom tjedna. U gorju moguće i oko 1 °C.

Pričekajte sa sjetvom

Travanjske kiše pomalo su napunile polja i dostižu prosječne mjesečne količine oborine. Tome će pridonijeti i kiša koja je u prvoj polovini tjedna moguća u gotovo cijeloj zemlji u umjerenim količinama. U slučaju da se tlo stigne procijediti i prosušiti, sjetvu kukuruza i ostalih ratarskih kultura moguće je obaviti oko četvrtka, kada će vrijeme biti stabilnije. No, ipak pratite dnevne prognoze za konačne odluke. Također, u dane vikenda postoji mogućnost za pokoji kratkotrajni pljusak.

Pripazite na korove, travu, biljne bolesti, štetnike...

Topliji dani svakako će pridonijeti rastu korova i trava, pa stoga obilazite svoje nasade i polja i na vrijeme reagirajte. Također, vrijeme će pogodovati razvoju biljnih bolesti i štetnika u voćnjacima i vinogradima.

Temperature tla posljednjih dana su bile u porastu, no i one će tijekom prve polovine tjedna biti nešto niže. U nastavku tjedna srednje dnevne vrijednosti u sjetvenom sloju tla bit će između 15 °C i 18 °C u kontinentalnim krajevima te između 17 °C i 19 °C uzduž Jadrana. Na srednjodalmatinskim otocima moguće su i više vrijednosti.

Kako je 3. svibnja Svjetski dan Sunca, nadam se da će se pokoja zraka uspjeti probiti kroz oblake i obasjati nebo iznad vas.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.