Živi zid: Proglasiti isključivi gospodarski pojas na 24.000 km2 u Jadranu

Vodstvo Živog zida zatražilo je proglašenje isključivog gospodarskog pojas na Jadranskom moru, ističući da Hrvatska ima pravo taj pojas proglasiti na prostoru oko 24.000 četvornih kilometra.

-
Mi se zalažemo za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa na koji po međunarodnom pravu imamo pravo na 24.000 kilometra četvornih, koliko imamo od naše granice teritorijalnog mora do crte sredine Jadranskog mora, izjavio je predsjednik Živog zida Ivan Velibor Sinčić na konferenciji za novinare u Splitu, organiziranoj u sklopu kampanje za predstojeće europske izbore.

Uvjeren je da Hrvatska zbog neproglašenja isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu godišnje gubi do 279 milijuna eura, ili u protuvrijednosti gubi se godišnje gotovo koliko košta gradnja Pelješkog mosta.

- Jadran je u sve težem stanju jer su mnoge vrste riba ugrožene i izlovljene. Imamo podatak da oko 5.000 kornjača godišnje strada zbog nedostatka kontrole. Imamo ogromnih problema s mikroplastikom i smećem u moru i pod morem. Sve bi to bilo puno bolje da smo proglasili Isključivi gospodarski pojas, poručio je Sinčić.

Nositelj izborne liste Živog zida Tihomir Lukanić najavio je da će se predstavnici te stranke u Europskom parlamentu beskompromisno boriti za interese hrvatskih ribara i poljoprivrednika.

- Jadransko more je hrvatsko more, a ne more Europske unije i Europske komisije. To je more koje moramo štiti po svaku cijenu, poručio je Lukanić te oštro kritizirao politiku Europske komisije.