Četvrtak: većinom suho, sunčano i još toplije

Nije li vam u srijedu bilo dovoljno toplo, u četvrtak i petak svakako bi trebalo biti, ponajviše u središnjoj i osobito istočnoj Hrvatskoj, gdje će temperatura zraka ponegdje biti i oko 30 °C. Blizu rekordnih travanjskih vrijednosti! No, već od subote ponovno niža, u većini krajeva oko prosječne ovog dijela godine.

Pritom će u četvrtak biti pretežno sunčano, uz gdjekoji poslijepodnevni pljusak uglavnom u gorju, te unutrašnjosti Dalmacije i Posavini.

Tijekom petka sve nestabilnije, na Jadranu uz većinom umjereno i jako jugo, ponegdje i olujno. Povremene kiše, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom, uz veliku vjerojatnost i za lokalna olujna nevremena i tuču - već poslijepodne će biti na sjevernom Jadranu i u gorju, a navečer i u noći na subotu u istočnijim krajevima. Najkasnije, vjerojatno tek u subotu ujutro, na širem dubrovačkome području i u Podunavlju.

Od subote promjenljivo i svježije, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu mjestimičnu kišu, ponegdje i grmljavinu. U višem je gorju moguć i snijeg, osobito potkraj nedjelje i u ponedjeljak
.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak - većinom suho, sunčano i još toplije.dr. sc. Tanja Renko: "Na istoku unutrašnjosti ujutro je moguća mjestimična magla, većinom kratkotrajna, vjerojatnije u Posavini. Dan će proteći uz obilje sunčanih sati te većinom slab južni i jugoistočni vjetar. Temperatura zraka od jutra razmjerno visoka, a poslijepodnevne vrijednosti bit će između 26 i 28 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj vrlo toplo, ali ipak malo manje nego na istoku. Puhat će jugozapadnjak, u gorju i jak. Prevladavat će sunčano vrijeme, a ujutro uz rijeke može nakratko biti magle.

Magle u jutarnjim satima može biti i po kotlinama gorske Hrvatske, a kao i na sjevernom Jadranu, prevladavat će sunčano vrijeme, uz povremeno više oblaka u jutarnjim satima, posebno na širem riječkom području. U gorju će puhati umjeren jugozapadnjak, a na moru i jugo, koje će na otvorenome biti i umjereno jako. More, čija je temperatura između 13 i 15 °C, umjereno valovito i valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku. S umjerenim i umjereno jakim jugom poslijepodnevna temperatura bit će uglavnom niža uz more nego u unutrašnjosti, no vrijednosti će biti između 22 i 26 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednako toplo, uz obilje sunčanog vremena. S umjerenim, na otvorenome moru i jakim jugom more će biti umjereno valovito i valovito."

U petak ponegdje i vruće, te sve nestabilnije, zatim promjenljivo, svježije...

"Petak će na Jadranu također biti u znaku juga i iznadprosječne topline. Ipak, prema večeri oblaci će se sa zapada gomilati te će do kraja dana već na većem dijelu sjevernog i na dijelu srednjeg Jadrana biti kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom. U noći na subotu naoblačenje će se proširiti na cijelu obalu. Za vikend i početkom idućeg tjedna promjenljivo - izmjenjivat će se suha i kišna razdoblja, pri čemu će se i temperatura malo sniziti, a i vjetar oslabjeti.

Petak će na kopnu biti još topliji od četvrtka, uz najvišu temperaturu na istoku unutrašnjosti i oko 30 °C. Iako će veći dio dana proteći uz sunčano vrijeme, prema večeri će atmosfera biti sve nestabilnija pa će na zapadu unutrašnjosti vrlo vjerojatno biti izraženijih pljuskova. Vikend i početak idućeg tjedna vrlo promjenljivi te manje topli, no ipak primjereniji za kraj travnja.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će visoka koncentracija peluda drveća biti uglavnom u istočnim i južnim krajevima, a na srednjem i južnom Jadranu bit će i visoke koncentracije peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom četvrtka će u Hrvatskoj i okolici biti većinom visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana