"D'Hondtova metoda je eliminatorna za male stranke"

Predizborna kampanja za Europski parlament polako se zahuktava. Kandidati su počeli obilaziti Hrvatsku - potencijalnim glasačima slati svoje poruke.

Prema dosad najvećem istraživanju raspoloženja biračkoga tijela HRejtingu - među 11 sigurnih zastupnika bit će najviše HDZ-ovaca - 5. Zatim tri SDP-ovca, a po jedan mandat HRejting daje Živom zidu, Amsterdamskoj koaliciji i Mostu.

U igri za preostali jedan mandat čak su četiri liste. Među njima više nije kao prošli mjesec HDZ. Te mu je glasove, čini se, uzela Marijana Petir koja se s Mislavom Kolakušićem, koalicijom Neovisni za Hrvatsku - HSP te Hrvatskim suverenistima bori za onog dvanaestog zastupnika u Europskom parlamentu.

Projekcije smo radili prema broju zastupnika koje će Hrvatska 26. svibnja i birati - 12! U slučaju da se pitanje odlaska Velike Britanije iz Unije ne riješi do konstituiranja novog saziva parlamenta, u Strasbourg kao nekada ide 11 zastupnika.

Rezultate istraživanja za Temu dana komentirali su Ivica Relković - politički analitičar i urednik portala besplatnapolitika.hr te politički analitičar Pero Maldini.

Pero Maldini kaže da će rezultati na EU izborima uvelike ovisiti o izlaznosti te o činjenici hoće li u konačnici Hrvatska imati 11 ili 12 zastupnika.

- Bude li izlaznost relativno niska kao što se predviđa, onda bi mali postoci glasova mogli biti izgubljeni i da velike stranke profitiraju. Ne zaboravimo da je D'Hondtova metoda eliminatorna za sve male stranke.

Što se tiče HDZ-ove liste na koju je predsjednik stranke stavio relativno nepoznate osobe, Relković smatra da nema opasnosti u smislu da oni ne budu prepoznati od strane svojih birača.

- Radi se o klasičnoj stranačkoj listi, ona ne favorizira osobu već stranku. Andrej Plenković je u problemu kada su u pitanju "stari stranački kadrovi" te se on oslanja na rejting samog HDZ-a kao takvog. Ne očekuje se glasna preferencijalna kampanja za razliku od nekih drugih lista.

U Hrvatskoj dolazi do potpunog miješanja karata, ističe Relković dodajući da se može dogoditi da "manje stranke" uhvate mandate, ali isto tako i da ostanu na granici te do njih ne dođu.

- Ligu prvaka imat ćemo na parlamentarnim izborima, a Euroligu na lokalnima. Ovi i predsjednički izbori su zapravo zagrijavanje, smatra Ivica Relković.

Profesor Maldini smatra da slučaj Milijana Brkića neće previše naštetiti HDZ-u.

- O svim sumnjama se mora DORH oglasiti. Ako se podigne optužnica onda će to dovesti do konzekvenci vezano uz njegov status u stranci te u Saboru.