Srijeda: sunčanije, toplije, jugo, još ponegdje kiša...

Stara kajkavska uzrečica: "Zmotan kak aprilsko vreme" - i ovoga se mjeseca pokazuje opravdanom. Osobito ovaj tjedan, u kojem smo u Hrvatskoj i okolici već imali i još ćemo imati koječega - i sunca i oblaka; i topline - mjestimice čak gotovo ljetne, a i skokovitih promjena temperature, pa i svojevrsne svježine...

Naravno, i kiše je bilo, ponegdje i "blatne" - "prljave"! Povremeno i mjestimice padat će i sljedećih dana, uglavnom u malim količinama, praćena gdjekad i munjama i gromovima, a potkraj petka i u subotu će vrlo vjerojatno biti i obilnijih pljuskova, ponegdje i olujnim nevremenom. Ne treba začuditi ni ako se u najvišem gorju za vikend vidi i poneka snježna pahulja.

I bura je mjestimice moguća, osobito podno Velebita, ali će ipak jugo puhati češće i jače - srećom za mnoge - slabije nego tijekom utorka...

Sve će to pratiti i promjene tlaka, ali ne osobito izražene. No, i s ovim manjim, uz sva ostala obilježja vremena, neki bi mogli imati nevolje - glavobolju, nevoljnost, razdražljivost, a i biti pospani, umorni, možda čak i "zmotani kak aprilsko vreme
"...

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Srijeda - sunčanije i toplije, još ponegdje malo kiše, jugo...dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Već u srijedu će na istoku zemlje ponovno biti znatno toplije nego u utorak, i oko 25 °C. Bit će većinom sunčano, ali lokalno, uz poslijepodnevni razvoj oblaka moguć je i poneki kratkotrajni pljusak, ponajprije u zapadnim predjelima.

Pokojeg pljuska u popodnevnim satima može biti i u središnjoj Hrvatskoj. No veći dio dana prevladavat će sunčano. Jutro razmjerno toplo, uz temperaturu između 9 i 11 °C, a najviša dnevna oko 22 °C. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak.

Jugozapadnjaka će biti i u Gorskome kotaru, a u Lici jugoistočnjaka. Duž obale sjevernog Jadrana vjetrovitije, uz umjereno do jako jugo. Bit će nestabilno, pa je povremeno uz promjenljivu naoblaku moguća i kiša. Najviša dnevna temperatura od 15 °C u gorju do 20 °C na otocima.

U Dalmaciji manje vjetrovito nego u utorak, no i dalje uz povremeno jako jugo, osobito prema otvorenome moru, koje će biti valovito i jače valovito. Danju će prevladavati sunčano, a u noći još mjestimice može pasti malo kiše. Pokoji kratkotrajni pljusak moguć je pak poslijepodne u unutrašnjosti. Najviša dnevna temperatura između 20 i 24 °C.

Na jugu Hrvatske još će u noći i ujutro mjestimice padati kiša, a danju sunčanije i uglavnom suho. No i ovdje vjetrovito. Puhat će umjereno do jako jugo, uz koje će jutarnja temperatura biti oko 15 °C, a dnevna od 20 do 22 °C."

U četvrtak još toplije i uglavnom suho, zatim opet nestabilnije...

"U četvrtak i petak na kopnu još toplije, na istoku ponegdje i oko 29 °C. U četvrtak uglavnom suho, a od petka popodne sve nestabilnije pa su mogući pljuskovi, čak i lokalna nevremena. Za vikend vjerojatno kišovito i zamjetno svježije, uz okretanje vjetra na sjeverozapadni.

I na Jadranu će od subote biti malo manje toplo, a jugo će oslabjeti i okrenuti na zapadnjak, kasnije i buru. Nakon uglavnom suhog i sunčanog vremena u četvrtak, novo jače naoblačenje s oborinama stiže u drugom dijelu petka, najprije na sjeverni Jadran, a u subotu i duž cijele obale. Lokalno može biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će u većini Hrvatske biti visoka koncentracija peluda drveća, a na Jadranu i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom srijede će u Hrvatskoj i okolici biti većinom visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana