Radnička fronta optužuje vladajuće

Predstavnici Radničke fronte (RF) optužili su vladajuće da su odgađanja stečaja, razgovori s kineskim veleposlanicima i uhićenja koja su vezana za brodogradilišta samo predstava za javnost prije europarlamentarnih izbora nakon koje će uslijediti krah brodogradilišta, za koje je djelomično odgovorna i Europska unija (EU).

Član RF-a Hrvoje Štefan je u utorak na konferenciji za medije na Markovu trgu ocijenio da je posljednjih 30 godina odnos države prema brodogradnji maćehinski.

- Brodogradnja se po diktatima EU-a privatizirala, točnije prema EU preporukama, što je predstavljeno kao obveza hrvatskoj vlasti da privatizira brodogradnju, a kako bi se danas moglo opravdavati da država ne može financijski pomagati privatne tvrtke, naglasio je.

Štefan je rekao kako je brodogradnja prije par godina ostvarivala godišnji prihod od desetak milijardi kuna te upozorio da ako se ugasi "nema tog gospodarskog i ekonomskog sektora koji brodogradnju može zamijeniti, taj dohodak i zaposlenost".

- Danas se brodogradnja predstavlja kao rupa bez dna, no nitko ne spominje da je brodogradnja uplatila više doprinosa i subvencija nego što je dobila državnog proračuna, upozorio je Štefan optuživši pritom i medije za slanje negativne slike o brodogradilištima.

Vladajuće je optužio da su odgovorni za kolaps brodogradnje koja je 180 godina postojala u Puli i više od 120 godina u Rijeci te istaknuo kako je hrvatska brodogradnja krajem osamdesetih bila četvrta u svijetu.

- Kaže se da brodogradnja mora na tržištu biti samostalna, profitabilna i održiva, a u niti jednoj od najrazvijenijih država u brodogradnji, među kojima su Italija, Kina i Koreja, ona ne posluje bez potpore države", poručio je Štefan.

Odgađanje kolapsa ciljani i politički promišljen program

Predstavnica i jedna od rotacijskih zastupnica RF u Skupštini grada Zagreba Katarina Peović objasnila je kako je neposredni povod konferencije ročište Uljanika i 3. Maja, koje je odgodilo stečajeve brodogradilišta prije europarlamentarnih izbora.

- Čini se da je do odgađanja došlo jer nije popularno da do konačnog kolapsa brodogradilišta dođe neposredno prije europarlamentarnih izbora. To nam se čini kao ciljani i politički promišljeni program ove, kao i bivših vlada, poručila je.

Napomenula je da bi nakon izbora moglo doći do kolapsa brodogradilišta i zbog toga je, istaknula je, izrazito važno sada o tome govoriti.