Živi zid: Za zaštitu zviždača i ispitivanje podrijetla imovine

Borba protiv korupcije, transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, zaštita zviždača i ispitivanje porijekla imovine, neke su od ključnih tema za koje će se Živi zid zalagati u Europskom parlamentu, najavili su predstavnici te stranke na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatske pošte koja je, tvrde, primjer lošeg odnosa države prema zviždačima, sumnjivih bogaćenja direktora, nepotizma i devastacije.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je kako je upravo Hrvatska pošta primjer gdje niz zviždača koji su prijavljivali nepravilnosti i usudili se govoriti o kriminalu do danas nisu dobili pravdu. Sinčić smatra kako se HDZ-a boji pravog i učinkovitog zakona o ispitivanju podrijetla imovine pa se nema namjeru ozbiljno baviti tim pitanjem.

Nositelj liste Živog zida za Europski parlament Tihomir Lukanić rekao je kako je borba protiv korupcije jedna od elementarnih točaka njihova programa.

Dominik Vuletić, jedan od kandidata na listi za EU parlament, rekao je kako u Hrvatskom saboru nije bilo sluha da se donese zakon o ispitivanju pordijetla imovine ni od strane vladajućih ni od oporbe, no Živi zid će taj zakon ponovno uputiti u proceduru.