Utorak: kiša, ponegdje i obilnija, grmljavina, jugo...

Dugonajavljivana povremena kiša u utorak neće posvuda oprati prašinu, nego će ponegdje biti i takozvana blatna ili prljava, te prouzročiti onečišćenje jer će u njoj biti pustinjskog pijeska. Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i uz njega, a moguća su i olujna nevremena. Nevolje će nekima prouzročiti i vjetar, posebice na Jadranu, gdje će puhati jako i olujno jugo, uz koje će more na otvorenome čak biti i uzburkano. Jutro će u većini Hrvatske biti toplije od prošlih, osjetnije u kopnenom području, gdje će pak poslijepodnevna temperatura biti zamjetno niža nego tijekom blagdanskog vikenda.

Povremene mjestimične kiše i grmljavine bit će i tijekom
Noći knjige, koju tradicionalno prati Informativni program HRT-a i posebice HTV3, a posebno će obilježiti i meteoroloziNa Griču će se predstaviti knjiga "Primijenjena znanstvena istraživanja u Državnom hidrometeorološkom zavodu", a i mlade meteorologinje - pjesnikinje, od kojih je jedna čak i članica Hrvatskog društva književnika. Bit će i zanimljivih predavanja o zemlji leda, vatre i vilenjaka, te o "pupku svijeta". Naravno, i podsjećanje na vjerojatno najboljeg pisca među meteorolozima i meteorologa među piscima - nedavno preminulog mr. sc. Milana Sijerkovića.

Već od srijede ponovno će diljem Hrvatske i okolice biti toplije i sunčanije, uz slabiji vjetar, ali nestabilno, u mnogim krajevima uz povremenu kišu, uglavnom pljuskove, vjerojatno češće u srijedu poslijepodne, te osobito potkraj petka i u subotu, kada je ponovno moguća i obilnija kiša i grmljavina.


Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Utorak: kiša, ponegdje i obilnija, grmljavina, jako i olujno jugo...Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U Slavoniju, Baranju i Srijem kiša stiže ujutro, ali neće dugo padati, te će zatim biti i sunčanih razdoblja. No uz promjenljivu naoblaku, poslijepodne je još moguć poneki lokalni pljusak. Puhat će slab i umjeren istočnjak i jugoistočnjak, a u Podunavlju će na udare biti i jak. Jutarnja temperatura oko 11 °C, a najviša dnevna od 17 do 19 °C.

Zamjetno svježije nego tijekom blagdana bit će i u središnjoj Hrvatskoj zbog povremene kiše i pretežno oblačna vremena. Vjetar slab do umjeren istočni, u Podravini jugoistočni, a najviša temperatura većinom između 14 i 17 °C.

Prevladavajuće oblačno i na zapadu zemlje, osobito na riječkome području, u Istri i Gorskome kotaru, gdje će pasti i najviše kiše, lokalno i obilnije, uz grmljavinu. Puhat će slab i umjeren, u Lici i jači jugoistočnjak, na sjevernom Jadranu jugo, ponajprije na otvorenom moru jako do olujno, uz valovito i jače valovito more. Krajem dana vjetar će slabjeti. Jutarnja temperatura od 7 °C u gorju do 13 °C na moru.

U unutrašnjosti Dalmacije i na srednjem Jadranu promjenljivo i pretežno oblačno. Kiše će biti u noći i ujutro, a zatim povremenih pljuskova i grmljavine. Jugo će biti jako do olujno, uz valovito i jače valovito more, na otvorenom moguće i uzburkano, a krajem dana će slabjeti. Najviša temperatura od 16 do 19 °C.

Podjednako će biti i na jugu Hrvatske. Povremena kiša, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, uglavnom u noći i ujutro, te ponovno prema kraju dana kad mogu biti i i izraženiji. Jugo će biti jako do olujno."

Od srijede ponovno sunčanije i toplije, ali...

"U nastavku tjedna na kopnu sunčanije i ponovno toplo, a u istočnoj Hrvatskoj i vrlo toplo s dnevnom temperaturom višom i od 25 °C. No bit će nestabilno - mjestimični pljuskovi s grmljavinom mogući su osobito u srijedu poslijepodne, te u drugom dijelu petka na zapadu unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Za vikend porast vjerojatnosti kiše i pada temperature te okretanja vjetra na sjeverozapadni.

Na Jadranu od srijede do petka također sunčanije i toplo, a u četvrtak i većinom sunčano i suho. Uz više oblaka ponekog pljuska i grmljavine će u srijedu i osobito petak biti uglavnom na sjevernom Jadranu. Za vikend, ponajprije u subotu, kiša je ponovno vjerojatnija. Jako jugo će postupno slabjeti i tijekom vikenda okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u utorak će u većini Hrvatske biti visoka koncentracija peluda drveća, a na Jadranu i korova.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana